iPhoneägare i fjorton dagar

1
1016
visningar

Jag hoppade självklart på hajptåget och införskaffade mig en iPhone 3GS 16GB när den lanserades för ett tag sedan. Framför allt handlade det om att jag behövde ha en ny mp3-spelare, men andra faktorer som en ganska bra kamera och den mängd olika applikationer som finns att tillgå bidrog till mitt val.

Telefonen fungerar utmärkt att ringa med vilket trots allt är dess huvudfunktion. Även den inbyggda iPoden är ett lyft från min generation fyra iPod (4G), samt den 3G iPod som jag lånat av en kompis. Att se omslaget till den skiva som jag lyssnar på ger, konstigt nog, en ökad känsla av tillfredsställelse. Undra om de kommer att implementera sitt nya försäljningsknep iTunes LP i en framtida uppdatering (när det kommer till Sverige dvs)? CoverFlow är verkligen otroligt snyggt och smidigt!

CoverFlow iPhone 3GS
CoverFlow iPhone 3GS

En annan funktion som jag saknat i tidigare mobiltelefoner jag ägt är möjligheten att ha flera olika väckningstider beroende på om det är vardag eller helgdag. På tisdagar t ex så vill jag gärna ha lite sovmorgon eftersom det blir sena kvällar i och med att bowlingen har börjat igen. Alla andra vardagar är det väckning halv sju. På helgerna ringer klockan väldigt sällan så det är skönt att inte behöver tänka på att stänga av väckningen. En annan liten smart grej är prickarna som indikerar att det finns en aktivitet inbokad i kalendern. Mycket smart ifall då jag kan vara lite väl tankspridd emellanåt.

Fantastiskt meddelandegränssnitt

Men den egentligen mest påfallande skillnaden mellan min gamla Nokia 6300 är hur man valt att implementera gränssnittet från Apples iChat i telefonen. SMS och MMS samlas samtliga i ett ensamt fönster för varje enskild kontakt. För att varje sådan här chattruta inte ska bli alltför tungladdad så arkiveras meddelanden automatiskt men de ligger kvar i minnet och plockas lätt fram med en enkel lite knapptryckning. Fantastiskt smidigt för mig som skickar omkring 600-800 sms i månaden (både jag och min flickvän har abonnemang med gratis SMS) och tyvärr glömmer vad jag skrev i ett föregående sms alldeles för lätt.

Det enda problemet jag fortfarande har med telefonen är att det tar fortfarande tar lång tid för mig att skriva sms. Jag har inte riktigt vant mig med att skriva med mina tummar på det fullständiga tangentbordet ännu.

Blandad godispåse av funktioner

Utan några installerade program så är det egentligen inte så stor skillnad mellan en iPhone och en annan mobiltelefon om man bortser från dess gränssnitt. Det är ju i och med AppStore som telefonen verkligen vaknar till liv. Jag har ännu inte botaniserat tillräckligt bland de 75000 applikationer som finns i Apples butik men jag har redan hittat några favoriter.

Remote är utan tvekan ett av de program som musikälskare ska ha i sin iPhone. Du tar enkelt över ditt iTunesbibliotek och din iPhone fungerar som en fjärrkontroll. Rekommenderas framför allt till de som använder sig av en AirPort Express för att skicka ljudet till stereon. En önskefunktion till programmet är möjligheten att föra över det album som man lyssnar på från iTunesbiblioteket till sin iPhone.

Facebook har väl de flesta koll på vad det är. För inte så länge sedan uppdaters Facebook-appen för iPhone och i och med det så blev det mycket enklare att följa sina åtaganden där. Dock saknar jag funktionen att se filmer samt att dölja de uppdateringar man inte är så hemskt intresserad av. Som det är nu så blir det lätt stökigt om man är medlem i flera grupper eller har en mängd vänner som man inte är så väldigt intresserad av att veta vad de gör. Men, en fantastisk förbättring mot förra versionen.

Västtrafik är den applikation som sköter informationen om kollektivtrafiken i Göteborgsområdet bäst. I framtiden (när Västtrafik ordnat upp sitt biljettsystem) så får man hoppas på en möjlighet att ladda sina kort via applikationen.

Minesweeper Classic är den version av minröjaren som jag spelat mest. I och med att Microsoft förstörde Minesweeper i Windows Vista så är det skönt att kunna koppla av och röja minor på klassiskt manér i sin iPhone. Kostnad 7kr (finns en gratisversion med reklam).

Geocaching beskrivs som ”skattjakt med GPS” på den officiella svenska hemsidan och det är en enkel och rak beskrivning.  Med hjälp av programmet samt den inbyggda GPS:en kan du lätt plocka upp cachar som är gömda i närheten. Än så länge har jag inte provat att leta efter någon cache men när jag läser rapporter från folk som håller på med hobbyn så verkar det väldigt kul. Det är förmodligen ett roligt sätt att döda lite tid då man är uttråkad. Kostnad 75kr

WordPress är det som förhoppningsvis ska få mig att börja blogga mer regelbundet igen. De grundläggande funktionerna verkar fungera bra och att ladda upp bilder verkar inte vara något större problem. Det blir nog som så att mobilbloggandet mest kommer att handla om bilder för min del.

Första YouTube-filmen

Med hjälp av telefonen kan man även lägga upp sina inspelade videos direkt upp på YouTube. För någon vecka sedan så var jag och min vän i Majorna för att träna inför den nya bowlingsäsongen och då såg det ut så här mest hela tiden.

httpv://www.youtube.com/watch?v=pBneMK6sVJM

Andra bloggar om: , , ,

LÄMNA ETT SVAR

Skriv din kommentar här
Skriv ditt namn här

Visa min senaste bloggpost

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.