Den kanske vackraste inredningsprylen man kan ha är en bokhylla full med böcker eller cd- alternativt vinylskivor. Kanske är det därför jag alltid känt mig hemma i bibliotek och antikvariat. Framför allt har jag funnit det offentliga bibliotekets korrekthet och katalogisering betryggande. Där har det aldrig funnits utrymme för bibliotekariens personliga åsikt kring hur sorteringen borde skötas. Som besökare har jag sällan haft några som helst problem med att hitta det jag varit ute efter i det offentliga biblioteket, men när jag varit hos vänner som aldrig sorterat sitt bibliotek har jag inte funnit någon sinnesro.

Men när jag då ramlar över något så oerhört vackert som, Bookshelf Porn, så är det bara att kapitulera. Här är det omöjligt att känna och bläddra på böckerna så istället låter jag ögonen ta intryck. Jag stänger igen dörren till arbetsrummet, slänger på lite John Coltrane i iTunes och bläddrar igenom varenda bokhyllebild.

Jag får aldrig någon inblick i om ägarna sorterat sina böcker alfabetiskt, efter inköpsdatum, genre, språk eller litterär period men jag förstår att samtliga älskar sina böcker. Att de lagt ner möda och besvär i att böckerna ska få ett fint hem samtidigt som de böcker som utgör respektive bibliotek berättar en historia om ägaren eller ägarna. Men framför allt är dessa bilder inredningsporr för bokälskare.

Vår bokhylla

Vår bokhylla

Jag har själv aldrig varit lika intresserad av att sortera mina böcker som min skivor. Skivorna har jag alltid haft en pedantisk kontroll på och de har sorterats i följande ordning:

  1. Alfabetiskt
  2. Utgivningsår
  3. Format (singel och EP före album)

Men böckerna har jag ända sedan jag fick mina första böcker sorterat efter storlek och därefter efter författarens efternamn (pseudonymer sorterats efter efternamn, inte tillsammans med hans/hennes riktiga namn). Efter att jag blev sambo och vi satt upp våra vita hyllor hade vi inte rum nog att sortera efter efternamn, utan valde att sortera inbundna böcker på en hylla och de mindre pocketböckerna på sin egna hylla. Som ni ser på bilden ovan så behövs det organiseras på hyllorna, framför allt på pockethyllorna där det finns två rader med böcker. Böckerna fick helt enkelt sin plats där det fanns utrymme för dom.

Det är också just utrymmet som är det allra största problemet med det privata biblioteket. Jag har aldrig riktigt gillat tomrum i mina hyllor, oavsett om det gäller för mina böcker eller för mina cd- och vinylskivor. Det är anledningen till varför jag ställt mina single malt-flaskor i tomrummet till höger, eller att jag ställt de bokstavsklossar som mina syskonbarn leker med då de är på besök på den nedersta hyllan. Det finns helt enkelt ingen stringens bland böckerna och jag har emellanåt, precis som hos mina vänner, svårt att hitta den bok jag för just det tillfället söker.

Hur sorterar ni era bibliotek och hur ser de ut?

Några favoriter från Bookshelf Porn:

Robot-heart: bookworm

Hidden door

New Built-In Bookshelves