I may see death tonight, you may be there

8
1586
visningar
Stop the car.
Creative Commons License photo credit: rthakrar

När legendarerna sviker, resten av folket vill ha Sabaton, Mustasch och Volbeat samtidigt som allt annat känns för jävligt då får man söka sig till underjorden. Även om det även där finns avskrädeshögar så är chansen större att man hittar något kvalitativt om man bara tar sig tid att leta och lyssna. Det är nämligen inte varje dag man kommer över något så fantastiskt som Dawnbringer.

Dawnbringer är Nachtmystium-sessionmedlemmen Chris Blacks egna heavy metal-band och har i och med Nucleus nu släppt fyra skivor. Jag har inte hört någon av de tidigare skivorna, men vad jag läst mig till så ska även de vara präglade av Blacks experimentlusta.

Chris Black lyckas på ett briljant vis komponera låtar som hämtar inspiration från hårdrockens allra ondaste genrer utan att det blir såsigt. Med grunden i NWOBHM och Judas Priests 70-tal (om Judas Priest spelat black metal omkring 1978 så hade det låtit som på The Devil ) prickar man in varenda en av de rätta subkulturella markeringarna utan att man skäms för det. Det är doom metal utan att det går speciellt sakta, det är thrash metal utan att det går speciellt fort, black metal utan att det är dränkt i ruttet blod och det är förbannat bra heavy metal. Men det är inte bara de vida influenserna från hårdrockens allra ädlaste avarter som får detta att skina utan det är framför allt låtskrivartalangen.

Nucleus finns det knappt en enda tråkig sekund. Varenda låt är förfinad in i dess minsta detalj och här finns inget överflöd, inget teatraliskt trams, inte ens ett enda onödigt gitarsolo kan höras. Detta är hårdrock av ädlaste valör och utan tvekan en av årets bästa hårdrocksskivor.

Lyssna på Swing hard:
[audio:http://www.profoundlorerecords.com/mp3/db_swing.mp3|titles=Swing Hard|artists=Dawnbringer]

Andra bloggar om: , ,

8 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Skriv din kommentar här
Skriv ditt namn här

Visa min senaste bloggpost