Världens bästa black metal-låt: del 1

Jag har de senaste dagarna funderat kring vilken som är världens bästa black metal-låt. När jag i huvudet placerat band som har låtar vilka skulle kunna konkurrera om titeln så har jag inte tagit hänsyn till några speciella kriterier som skulle kvalificera eller diskvalificera ett band som ett black metal-band. Jag har mer eller mindre enbart gått på rent subjektiva åsikter för att slippa ta hänsyn till objektivt tjafs om att band X minsann kan kategoriseras till genren medan band Y inte kan det eftersom det minsann inte uppfyller kriterie Z.

Black metal är en genre som svällt till enorma proportioner de senaste tio åren. Att då i en sådan här fråga börja diskutera vad som är black metal eller inte kan leda till diskussioner som tar bort fokuset från huvudfrågan. Enklast är då att följa Kristdemokraternas exempel och tillåta alla utom en grupp inträde i gemenskapen. Således är allting som i den här diskussionen kan antydas vara black metal, black metal utom det med kristet budskap. Sanningskommisionen säger i detta ärende att DHG kan räknas som black metal, så gäller även < code >, Dimmu Borgir och andra band som man kan känna tveksamheter kring. Frågan är dock om dessa band är tillräckligt bra för att kunna slåss om äran att ha skrivit världens bästa black metal-låt?

Jag återkommer i ämnet när jag funderat klart. Tills dess vore det kul att veta vad ni har för absoluta black metal-favoritlåt.

← Föregående inlägg

Nästa inlägg →

11 kommentarer

 1. Rent spontant så typ Sworn To The Dark eller Waters Of Ain med Watain. Skulle jag behöva tänka efter tror jag inte att jag skulle komma fram till något.

 2. TREMOR ”Lipsynced with Satan” :)

 3. @Tomasz: Menar du att du skulle få ett så stort antal låtar att du inte skulle få en tillräckligt god översikt av vilka låtar det är du har framför dig? Eller att du skulle tröttna och lägga ner grävandet efter någon timma?

  Kim: Tremor har jag inte hört tidigare och den låten som du länkade till var inte riktigt min kopp te.

 4. Lutar mer åt det sistnämnda. Jag skulle nog tröttna. Svårt att hitta riktigt bra låtar som håller högsta klass i black metal.

 5. Det är svårt att hitta en tidlös klassiker. Vad som är bäst avgörs väl av vad man tycker är bäst just nu.

  Bäst just nu inom black metal: Gorgoroth ”Carving A Giant”

 6. Nu gillar jag ju både DHG och < code >. Dessutom andra tveksamheter som Agalloch och Shining (no och se).
  Som ren programförklaring borde ju Trolls Drep De Kristne ligga bra till på din lista. Det är dessutom sånt där rått Grieghallspunksljud som de trve kvultheadsen gillar.

  Jag skulle kunna lägga en röst på Carving a Giant med Gorgoroth. Den är hjäpligt kompromisslös, lite småsvängig och med vettig produktion, men ändå rå.

  • Förlåt att jag gick in och ändrade i din kommentar där, men WordPress ville inte acceptera att jag kommenterade bort < code >-taggen för accepterad html-tagg. Hoppas att det är okej.

 7. Sen älskar jag ju Darkthrones ”Snø Og Granskog” helt förbehållslöst.

 8. Haha ”Snø og granskog”. Tycker att de borde ha utvecklat sina texter till det bättre efter så många år i branschen, men ikke…

  NP: Darkthrone ”I En Hall Med Flesk Og Mjød”

 9. Tack för info! Jag brukar ha bra koll, men det har jag totalt missat!
  Metalnallen skrev senast om: Motörhead – The Wörld Is Yours

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Visa min senaste bloggpost

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.