The Gothenburg Sound. Ny hårdrocksfestival i Göteborg

I <3 Gothenburg Sound
Metaltown har inte ens hunnit öppna sina portar och redan planeras det för fler hårdrocksfestivaler i Göteborg. Läser i Göteborgs-Posten att PK Musik planerar inför en ny hårdrocksfestival i januari 2013. Inriktningen avslöjas i dess namn, The Gothenburg Sound. Enligt arrangören Per ”PK” Karlsson så är syftet med festivalen att hylla Göteborgs historia och status som hårdrocksstad. Det enda bokade bandet än så länge är Ceremonial Oath.

Någonstans här börjar jag bli aningen orolig. Att hylla både hårdrocksstaden Göteborg och ”Göteborgssoundet” är inte riktigt samma sak. Det finns fler hårdrocksband än band med ”Göteborgssoundet” i Göteborg. Kanske är det också därför arrangören valt att låta festivalen vara över två dagar (fredag och lördag, 5-6 januari). En kortare fredagskväll med de gamla banden som la grunden till det världsomspännande ”Göteborgssoundet” och en heldag med göteborgsband.

Men de band som, tillsammans med Ceremonial Oath, en gång la grunden för ”The Gothenburg Sound” är antingen döda eller så har de flytt det musikaliska fältet sedan länge. Att man som arrangör skulle lyckas med att få aktiva band som var med och ”grundade” soundet tror jag är svårt. Kan In Flames tänka sig att vrida klockan tillbaka till pre-1998 och enbart spela låtar från då de faktiskt var bra? Jag hoppas det. Tänk er de fantastiska låtarna från förr kombinerat med den scenerfarenhet de samlat på sig under åren. Det kan inte bli annat än suveränt. Detsamma gäller Dark Tranquillity (även om jag aldrig gillade det bandet på 90-talet heller). Att At the Gates återförenas för ytterligare ett festivalgig är även det ett måste.

Men hur ska man locka fram de döda? Band som Eucharist, Decameron, Gardenian hade jag mer än gärna velat höra. Jag har för mig att finska Sinergy lät som en lite hårdare power metal-variant av ”Göteborgssoundet” så kanske borde även dom få plats trots den geografiska problematiken. Vilka andra band fanns det som skulle kunna spela på festivalen, Dissection (med 2D-hologram från Surte)?

Sedan för att fira Göteborg som hårdrocksstad bör man blanda etablerade akter så som Hammerfall, Evergrey, Graveyard med mindre kända akter som Horisont, Pyramido, Bombus, Black Cyclone eller Motorbreath. Det är för mig självklart att man samtidigt som man hyllar ”Göteborgssoundet” måste visa på den diversitet som finns bland Göteborgs hårdrocksartister. Det gör man bäst genom att lyfta fram nya förmågor (även om det skulle kännas fantastiskt om man lyckades återförena Grotesque enbart för denna kväll).

Vad tror ni, kan man driva en återkommande hårdrocksfestival på temat Göteborg och dess sound?

← Föregående inlägg

Nästa inlägg →

6 kommentarer

 1. Patrik

  Lyckas man boka rätt band och samtidigt ha ett överkomligt pris så är jag garanterat där. Ett ganska udda datum för en festival kan det ju tyckas också. Blir spännande att följa utvecklingen.

 2. Vet inte så mycket om den lokala scenen i Göteborg, men det känns som det snabbt blir en ren nostalgifestival för inbördes beundran om inte tillväxten är väldigt stor bland Göteborgsbanden.

  • Det är där problemet ligger. Ingen vet vilket fokus som festivalen har eftersom de valt ett så väldigt begränsande namn. Det finns mängder med bra nya/unga band i Göteborg men de låter inte som ”The Gothenburg Sound” utan som något helt annat.

   Att sedan försöka ha det som en återkommande festival känns väldigt väldigt underligt.

 3. Bra analys och kul att höra att Ceremonial Oath återförenas. Sacrilege (IF-trummisens band) samt A Canorous Quintet borde även ställa upp. Du har rätt, man kan inte enbart hylla det uttjatade arvet utan får se till den nyare musiken som bl a Bombus och Graveyard står för nu.
  Tom S skrev senast om: I’m the man that defends all things profane / 6000 years is the time I shall reign

 4. Så, jag skrev en jättelång kommentar. Men serdan tycktes det inte att jag angett en giltlig mailadress och allt försvann. Men det jag nog menade med det hela var:

  Kan inte PK bara nöja sig med Helvetets Port på Truckstop?

  • Jag kan tycka att PK inte borde ha med Truckstop att göra. Där funkar det så bra som det är.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Visa min senaste bloggpost

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.