Inspirerades till det här inlägget efter att chefen på Metalbloggen skrivit om ämnet.

Men vad är en klassiker?

Inom världslitteraturen finns det oavsett om man vill acceptera den eller inte en kanon där tyckare och vetare brukar placera olika författare eller verk. De verk som placeras på den listan anses inom litteraturvetenskapen ha ett ”bestående värde” och är av ”högsta kvalitet”. Om man vill så kan man även slänga in estetiska värden eller kriterier i begreppet och även om jag själv gillar att göra det när det kommer till litteratur så brukar jag tycka att ”hifi-musik” är för jävla tråkigt.

Men det viktigaste med en klassiker, oavsett om det är ett litterärt eller musikaliskt verk, är att det skall tala till människor utöver det egna nuet och samtidigt säga något i samtiden. För att sedan fortsätta vara en klassiker över tid så måste det fortsätta att tala för kommande generationer. Det här gör det väldigt svårt att säga vilka skivor post-2000 som skulle kunna tituleras moderna klassiker (egentligen skulle man kunna backa till åtminstone 1990 för att kunna klassificera moderna klassiker men sådana var inte Metalbloggens regler).

Så vilka hårdrocksskivor släppta tidigast år 2000 tror jag är sådana som aldrig kommer att gå ur tiden? Nedanför är några skivor som jag tror har betytt mycket för bandet och är sådana som de gärna kommer att spela från början till slut (om den trenden fortfarande håller i sig om tjugo år). Självklart endast en skiva per band.

In Flames Clayman (2000, Nuclear Blast)

Detta är kanske den mest självklara skivan i klassikerkollektionen. Det är också den skiva som är In Flames svar på Metallicas Black Album. Det är deras första steg ner mot avgrunden (kanske startades resan redan på Colony jag vet inte). Men min personliga smak överensstämmer för det mesta inte vad som blir en klassiker i de stora sammanhangen. Det känns som att de som upptäckte bandet med den här skivan för alltid kommer att älska att studsa runt till Pinball Map, Only For the Weak och säg, Swim. Men jag kommer att vara den där gamle grinige gubben som säger: ”Nä, det är inte bra. Nä, nä, nä, nä.” med en uppenbart tillgjord gnällröst.

Nevermore Dead Heart in a Dead World (2000, Century Media)

Detta är en personlig favorit. När jag som tonåring brukade spendera nätterna med att koppla upp mig mot Internet med mitt 56,6kbps modem (det var den enda tiden då det var säkert att surfa längre perioder eftersom ingen annan ville använda telefonen). Jag brukade surfa runt på Metal Rules och läsa deras recensioner och beställa fyra-fem skivor i månaden från Ginza baserat på det som jag tyckte verkade intressant. Via Napster fick jag tag på I Am the Dog från Dreaming Neon Black och det öronblicklig förälskelse. År 2000 kom då Dead heart in a Dead World och sedan dess har det inte varit sig likt. Här finns inte en enda dålig sekund (om man bortser från de rätt så lökiga versionen av Sound of Silence). Det är hårt, mjukt, kärleksfullt, förbannat men även fullt av förhoppningar och drömmar. Finns inte en chans att Nevermore inte spelar denna skivan från början till slut när de år 2020 återförenas igen. Exakt så som Warrel Dane gör nu med sitt gamla, och lika fantastiska, band Sanctuary.

Opeth Blackwater Park (2001, Music for Nations)

Det är bara att konstatera. Det var bättre förr. Heritage var kanske ett steg i rätt riktning för Åkerfeldt och Opeth, men för mig som fan var det inte så. Men jag gråter inga tårar för det eftersom jag har en alldeles, alldeles underbar katalog att återvända till. Blackwater park är bandets genombrott för den stora massan. Den höjdes över skyarna av alla och konstigt nog även av dem som inte gillar growl ”i vanliga fall”. Själv gillade jag inte titelspåret när den kom även om jag kommit att gilla den idag. Min favorit med bandet är fortfarande Still life (eller Morningrise, beroende på dag). Den här kommer utan tvekan att leva vidare längre än bandet själva.

Avantasia The Metal Opera (2001, AFM Records)

Om det finns en enda power metal-skiva som bör överleva från 2000-talet så är det denna (och eventuellt Demons & Wizards debutskiva). Resten kan man bortse ifrån utan att ha missat något alldeles för viktigt. När den här skivan kom så handlade förhandssnacket, precis som med Unisonic tidigare i år, om Michael Kiskes återkomst till hårdrocken. Och vilken återkomst sedan! Han utklassar varenda en av sångarna på skivan utan att anstränga sig. Självklart skall Tobias Sammet ha en eloge för det han gjorde på den här skivan, samt delar av nästföljande delen i serien. Förmodligen kommer inte spektaklet att spelas på scen igen (med tanke på att flera av deltagarna förmodligen inte skulle orka med ett 20 års jublieum) men det skiter jag i för den här gången.

Nifelheim Servants of Darkness (2000, Black Sun Records)

Folk utan koll tror att Nifelheim är ett plojband. Istället är det raka motsatsen för Nifelheim är på allvar. Det är skönt att alla hipsters samlats kring Watain och inte Nifelheim. Nifelheim är den sista bastionen som slåss för vad som är äkta black metal. Det märks i allt det tar sig för. I merchendise, i designspråk, i scenkläder, i scenpersonligheterna men framför allt i musiken. Där finns ingen pardon utan allt är genomsyrat med ondska och blasfemi. Varenda låt är en perfekt låt. Skulle Nifelheim någonsin få för sig att spela en hel skiva live så skulle det förhoppningsvis vara denna.

High On Fire Surrounded by thieves (2002, Relapse Records)

Utan tvekan min favorit när det gäller dessa kaliforniska gräsrökare. Anledningen till varför jag gillar den så extremt mycket idag måste bero på att jag fick den här skivan som recensionsmaterial när jag började skriva om musik. Sågade det längs fotknölarna då. Kom att älska det något år senare. Det här är underbar musik. Det här är låtar som väcker min inre grottmänniska. Det här är musik som jag är rädd för. Det är en doomsörja av episka proportioner. Det är en vägg av gitarrer fetare än dagens version av Thor. Ljudet är tack vare Billy Anderson så äckligt perfekt: det stinker kvarglömda kompostpåsar, otvättat hår, knarkarkvartar och halvfulla ölburkar. Förhoppningsvis spelar High on Fire den här bulldozern istället för de barnvänliga skivorna som kommit efteråt.

The Darkness Permission to Land (2003, Atlantic)

Jag vågar starkt hävda att den här skivan är startskottet till den renässans av klassisk rock som vi ser nu. Töntar anser vissa. Stilistiska hävdar jag. Jag tror debutskivan lyckades få till fyra stora singlar. Andra skivan One way ticket to hell… and back hade inte samma framgångar och interna bråk gjorde att bandet sprack. För en stund. Nu är en en tredje skiva, Hot Cakes (sic!), på väg till skivdiskarna (och webben) i augusti. Men jag menar att ingen av bandets kommande skivor, oavsett om det bara blir den här eller fem till, kommer att ha samma framgång som debuten. Därför kommer man sommaren 2023, lagom till 20 års jubileet, att spela Permission to land från början till slut.

Mastodon Leviathan (2004, Relapse Records)

Det slår mig när jag nu närmar mig slutet av denna artikel att ganska många av de nämnda banden har ett riktigt bra namn. Bäst i högen är så klart High on Fire och Mastodon. Första gången jag såg Mastodons namn var i samband med releasen av deras klassiker Leviathan. Då tänkte jag något i stil med: ”tufft, mammutar, det måste ju vara helt galet tungt och riffigt”. Det visade sig vara sant, och sedan dess så ser jag Mastodon som ett av de bästa banden på 2000-talet (har något annat band släppt fem kanonbra skivor sedan år 2000?). En skiva som behandlar Herman Melvilles Moby Dick och heter Leviathan, hur kan den inte vara annat än hård och storslagen? Kanske luras du av den initiala käftsmällen men tro inte att Mastodon enbart levererar hjärndöd primalrock, för Leviathan (men kanske mer specifikt de efterföljande skivorna) och Mastodon är modern ”thinking man’s metal”. Så samla dig och ta del av det fantastiska som Mastodon har att erbjuda. Det spelar ingen roll vilken skiva du väljer då det är personlig smak som avgör vilken skiva som är bäst. Leviathan är min favorit eftersom det också var den första kärleken.