Alkoholens påverkan på musikvalet

Oavsett vad som sägs så hör hårdrock och öl ihop. Hårdrock och öl hör ihop lika mycket som fredagskväll och öl. Så fort en hårdrockare börjat dricka och om denne person är som jag och mina så finns det en handfull låtar som man absolut måste lyssna på. Det är låtar som, när man hör dom, förhöjer den känsla av oövervinnerlighet och generell ”awesomeness” som alkoholen börjat bidra med. Det kan vara låtar som, när man hör dom, bjuder till allsång, luftgitarrspelande, lufttrummande, ”blasphemande”, headbanging eller källarmoshpits. Att höra dessa låtar och därefter se den reaktion de ger är ett vackert bevis på hårdrockens inneboende kraft (förstärkt av malt, (mycket) humle, jäst och vatten).

Det här är inte någon sådan lista (men en sådan lista kommer dock snart). Det här är låtar som jag lyssnade på när jag för några veckor sedan kom hem lite folkölsvinglig från en grillkväll tillsammans med barndomsvänner. Eftersom klockan precis slagit tio så satte jag mig ner i musiklyssnarsoffan och kopplade in telefonen till stereon och startade Spotify. Det här är ett urval av de omkring femtio låtar som då spelades.

Det är en blandning av heavy metal och rock, men ju senare det blev desto mer rock eller annan lugnare musik blev det. Jag är själv förvånad över att jag fick in en låt med självaste Elvis men annars är det inte några direkta överraskningar för egen del. Jag gillar att lyssna på klassisk rock och sydstatsrock när jag dricker/druckit öl och klockan blivit sent på kvällen. Helst av allt vill jag kunna göra det på hög volym men som lägenhetsboende måste man respektera sina grannar även om man har en felfri musiksmak. Vad lyssnar ni helst på när ni dricker öl/vin/spritdryck, eller bara vill hänga med stereon en sen kväll?

← Föregående inlägg

Nästa inlägg →

5 kommentarer

 1. Jag fann en nyförälskelse i Katatonia och ”Dead End Kings” tillsammans med fulöl ikväll. Beroende på humör så blir det allt från grind (på hösten) till somrigare rock på sommaren (Imperial State Electric var denna sommarens soundtrack).

  Snackar vi starkare substanser så måste jag lägga in ett gott ord för OMs senaste platta ”Advaitic Songs”. Ja, helvete vilken tripp!

  • OMs senaste platta är superb. Har än så länge bara hunnit/orkat med två vändor men lätt något av årets bästa material.

   När jag börjar dricka öl och har fått i mig fem-sex stycken så vill jag mer eller mindre endast lyssna på AC/DC nu för tiden. Det är så enkelt, så rakt och så underbart svängigt att man inte kan bli annat än fantastiskt glad när man hör dessa rockkungar!

 2. AC/DC funkar mycket bra efter ett par öl och då ska det vara tiden med Bon Scott. Annars brukar det för mig gälla, ju fler öl i kroppen desto ”lättare” musik funkar. Därför är det inte ovanligt att det blir typ Townes Van Zandt när klockan blir allt för sen.

 3. Bra fråga-det beror nog på ölen. Har en tendens att fastna för en låt under fester där det dricks maltdrycker som jag senare lägger in i random spotifylista. Senast var det Cain’s Offering ”Morpheus in a masquerade” som fastnade. Rhapsody of fire är lite skönt-det är lite kitschigt, det är svulstigt men jag blir så himla glad av det:)

 4. Brukar alltid hamna i ultrabrutaldödsträsket efter några öl. Och det är oavsett om det är vanlig lager eller lite finare ales eller porter/stout.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Visa min senaste bloggpost

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.