Gamla konserter återupplivade med hjälp av YouTube

Jag har aldrig varit den som samlat eller köpt konserter på VHS, DVD eller ens letat mig sönder och samman efter konserter jag hört talas om på YouTube eller via ”bootleggers” (kallas dom det trots att de inte jobbar med sprit?). Trots det har jag ändå några konsert-DVDer men jag har nog inte sett alla sju ännu. Personligen föredrar jag en bra musikdokumentär och köper hellre sådant. Har ni inte sett Heartworn Highways (om Townes Van Zandt och andra countryartister ca 1975) så bör ni införskaffa den direkt!

Men för någon månad sedan så klickade jag runt på YouTube och snubblade in på The Ritz i New York City och såg Guns n’ Roses spela. Det där YouTube-klippet var helt fantastiskt! Inspelat 1988 för MTV under en era då kanalen visade musik och inte gravida tonåringar var det en aningen sorglig påminnelse om vad som en gång var. Men i alla fall, Guns N’ Roses är i New York City och skall medverka på i MTV-serien Live at the Ritz och bandet har ännu inte hunnit bli världens största rockband (även om man slagit stort med Appetite for Destruction). För mig är det här dock bandets största stund. Det har inte hunnit att bli förstört av droger och inre stridigheter. Framför allt verkar Axl ha kul. Kanske beror det på att han inte är störst i världen ännu, men fan vilken energi han hade på det här giget. Och rösten! Herrejävlar!

Om jag jämför giget på The Ritz mot vad som skulle komma fyra år senare på Use Your Illusion Tour så väljer jag att lyssna på det förstnämnda nio gånger av tio. För där finns fortfarande eggen kvar. På något vänster får jag känslan av ungdomlighet när jag ser det här giget, men kanske beror det främst på mellansnacket. Här fanns fortfarande själva essensen av rock kvar. Man vill bevisa för världen att vi fem, vi är världens bästa jävla rockband och håller ni inte med oss så kan ni dra hem och fortsätta att lyssna på Duran Duran.

Bandet spelar de flesta låtar från sin debutskiva Appetite for Destruction och gör det med bravur (även om man kanske borde bytt ut Knocking on Heaven’s Door mot säg, Patience från G N’ R Lies, om man tvunget skulle avsluta med en ballad). När jag såg den här konserten från början till slut för några månader sedan hade jag extremt svårt att sitta still utan att headbanga till första delen av konserten.

Här är fem andra bra konsertfilmer som jag hittat på YouTube sedan dess:

Black Sabbath – Live In Paris 1970

I somras vann jag Tony Iommis biografi Iron Man hos WeRock.se. Det är en lättläst bok och den första rockbiografi jag börjat läsa. Helst hade jag läst den på engelska då översättningen är katastrofal. Halvvägs in i boken la jag den i från mig och begav mig ut på YouTube för att se om jag kunde hitta något tidigt livematerial. Jag fann den här filmen från Paris 1970.

Judas Priest – Rock In Rio 1991

Efter att ha läst Metalbloggens gästkrönika om att Judas Priests 1980-tal skulle vara sämre än 1970-talet  blev jag väldigt sugen på att lyssna på just Judas Priest. Nu håller jag bandets 1970-tal som objektivt bättre än 19080-talet även om jag så klart anser att Judas Priest är ett så mångfasetterat band att de lyckas med mer eller mindre allting de gör. Ett bevis på detta är att Heading Out On The Highway från halvmesyren Point of Entry är en av bandets bästa låtar.

Men nu till konserten ovan. Den är inspelad 1991 på Rock in Rio och uppvisar ett superladdat Judas Priest. Speciellt Halford är sugen på att sjunga. Häftigast är inledningen till All Guns Blazing från deras då senaste skiva Painkiller. Jag lyssnade på den här konserten igår när jag körde mitt första Cross Trainer-pass på sambons nya träningsmaskin. Vilken pepp jag kände!

Slayer – Live At The Ritz, NYC 1986

Inspelningskvalitén är inte i närheten av lika bra som den med Guns N’ Roses här ovan. Men det behövs inte mer än det man får: en kanonad av Slayerhits. 1986 släppte Slayer som alla vet sin milstolpe i musikhistorien, Reign In Blood. Vi får nu 2012 ta del av inte ens en bråkdel av det som publiken på The Ritz fick uppleva eftersom det är vedertaget att man inte kan se en Slayerkonsert utan den skall upplevas (längst fram vid kravallstaketet).

AC/DC October 27th 1977 London, England

Jag är inte världens största AC/DC-fan men jag gillar rockmusik och då gillar man automatiskt AC/DC. Det går inte att komma undan denna rockgrupp och när man väl slås av dess innersta väsen går det inte att sitta eller stå still (även om den sittande publiken inte hjälper min teori).

Jag har i alla mina år fått höra att det är Angus Young som är kärnan i bandet och jag gick på den luringen i ganska många år. Men så blev jag äldre och fick för mig att lyssna på bandets tidiga skivor. VILKET UPPVAKNANDE! Även om Angus bjuder på sig själv och många sköna gitarrstunder så är det Phil Rudd som i mitt tycke levererar allra bäst. Och när det gäller sångare så sållar jag mig till den del av fansen som föredrar Bon Scott.

Combat Tour 1985 (Exodus/Venom/Slayer) Live at Studio 54

Jag älskar att se bilder, konserter eller videoklipp från den här tiden. Allting kändes så autentiskt, okonstlat och rått. Framför allt får jag den känslan när jag tittar på band som ansågs spela någon form av extrem metal. Det händer inte lika ofta idag även om det faktiskt fortfarande händer, senast var när jag såg Antichrist för första gången.

Men den största anledningen till varför jag får den här känslan när jag ser på den här konserten är att tre så råa band som Exodus, Slayer och Venom spelar på Studio 54, discons högborg. Kul också med en Venom-intervju mitt i allt.

Metallica with Dave Mustaine – Live In San Francisco 1983

Från Exodus och Slayer till ett annat Bay Area-band, Metallica.

Varken ljudet eller bilden är det bästa om man ser till dagens standard men om vi tänker oss en bootleg som är trettio år gammal så är det fantastiskt. Och seriöst, behöver vi ha perfekt ljud och bild, kan vi inte alla låtarna i sömnen? Det som är så trevligt med den här videon är att det är med Dave Mustaine som medlem. Fantastiskt trevligt tidsdokument.

Vill du ha lite bättre kvalitet på din YouTube-film så kan du titta på en professionell bootleg från ett gig i Tyskland inspelat 1985.

No life ’til leather!

Nu när jag blivit biten av den här konsertdjävulen så är jag självklart sugen på att spara fler länkar med bra konserter? Har ni några fler bra konserter att bjuda på?

← Föregående inlägg

Nästa inlägg →

5 kommentarer

 1. Du glömde tipsa om Avril Lavignes konsert i Toronto 2008. Den finns i 1080p och innehåller alla hennes hits! :D

 2. Kanske inte riktigt konserter, men väl dokumentärer. Vet inte om alla funkar men en del…

  http://rocksverige.zitiz.se/releaser/2012/01/30/rocksverige-bjuder-pa-rockumentarer__58377

 3. Satt på en knepig koppling så jag vet inte om denna länken kom med.
  Här är en lista med Rockdokumentärer. Alla funkar inte men en hel del.

  http://rocksverige.zitiz.se/releaser/2012/01/30/rocksverige-bjuder-pa-rockumentarer__58377

 4. Jag föredrar nog gravida white trash-teens framför GnR live.

  Men resterande konsertklipp verkar trevliga, jag ska nog inspektera dessa i framtiden då jag kanske äger en dator som innehåller ett ljudkort och inte är från tiden då Sabbathgiget spelades in.

 5. Jag kommer så väl ihåg den där konserten när den sändes för första gången i Sverige, på TV3 av alla kanaler, det var nog inte allt för långt efter den spelades in. Guns hade precis blivit väldigt populära i Sverige och ja, det är fortfarande såhär nästan 25 år senare den bästa konsertinspelningen jag någonsin har sett. Helt perfekt (även om jag håller med dig om ”Knockin'”.
  Jonas skrev senast om: Worst movie death scene ever?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Visa min senaste bloggpost

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.