Alla dessa artistdrycker

4
14909
visningar
Nightwish beer
Nightwish beer

Nyligen gjorde Systembolaget det möjligt för oss svenskar att vi dem beställa hem en låda nytt artistöl. Den här gången med en AC/DC-etikett. Någon skillnad på ölet jämfört vid något av de åtskilliga andra blaskiga lageröl är det förmodligen inte. Ölet marknadesförs som ”German Beer – Australian Hard Rock” som om det skulle tyda på kvalitet. På den amerikanska ölrecensionssajten RateBeer har AC/DC-ölet fått betyget 9, av möjliga 100. Det tyder på att ölet inte är annat än ett billigt industriellt lageröl där målet är att köparen skall supa sig själv under bordet snarare än att man skall njuta av ölet.

Att artistölen ännu inte förstått sig på den förändring som sker världen över där mikrobryggerier tar marknadsandelar månad för månad. Sex av de tio mest sålda ölen 2011 sålde mindre under 2012 än året dessförinnan. Sofiero som är det öl som säljer mest på Systembolaget minskade har tappat 13 procent av sin försäljning under 2012. Någon siffra på hur mycket hantverksbryggdöl ökat har jag inte, men de andra siffrorna kommer från BeerSweden.

Dessa urvattnade artistöl är inget annat än en enkel inkomstkälla för de stora varumärkena när inte skivor, konsertfilmer eller t-shirts längre säljer. Det enda artistöl som jag vill prova enbart beroende på ölet är Bitches Brew. Ett öl som Dogfish Head bryggde i samband med att Miles Davis legendariska skiva firade 40. Det är en ordentlig Imperial Stout med de karaktäristiska smakerna av kaffe och choklad. På ölsajten RateBeer har ölet fått betyget 99 av 100.

Min allra första artistdryck (och den enda anledningen till varför jag skrev detta inlägg) fick jag 2004 efter det att mina föräldrar varit på sommarsemester i Finland och köpt med sig några flaskor Nightwish-öl som lanserats i samband med Nemo som då var bandets senaste singel. Det var en industrilager och långt ifrån det godaste ölet som jag provat. Skulle jag öppna den flaska jag sparat i skafferiet så misstänker jag att ölet inte skulle vara något vidare nu heller. Hade Holopainen och de andra med inflytande istället valt att lansera ett belgiskt klosteröl eller en stor amerikansk stout så skulle jag förmodligen sitta med ett alldeles fantastiskt öl. Men kanske hade jag också varit den ende som hade en dylik flaska.

Som öldrickare så tycker jag att det är tråkigt att banden inte bryr sig om vad det är de sätter sin logga på. Men samtidigt, när öl snarare ses som en väg till en snabb fylla och inte som något som faktiskt är gott så är jag inte heller förvånad. Fast å andra sidan, är artistvinerna så mycket bättre egentligen? Som jag tidigare skrivit så lämpade sig Motörheads vin bäst i maten (eller i vasken).

4 KOMMENTARER

 1. Kan nog inte mer än hålla med. Detta är i första hand produkter som säljer via etiketten. Har smakat 3 av artistölen so far. Graveyard, Kiss och Motörhead och ingen av dem var väl direkt något man smakmässigt springer benen av sig för.

  Samma gäller väl för vinerna jag provat. För den prislapp man har så får man så otroligt mycket godare viner på systemet. Passar sig mer som lite kul presenter till rockvänner.

  Men jag har inte slutat hoppas. :-)

 2. Absolut.
  Finns det någon artist man kan hoppas på är det väl egentligen IN FLAMES, med Friden i spetsen.
  Deras samarbete med Glenfarclas Single Malt var ju faktiskt motsatsen till industriell och hade smaken som huvudfokus.

  Annars är det väl inte ens artisterna som ligger bakom de flesta nya dryckerna, utan etiketter som
  Live Nation Merchandise och liknande. Där någonstans finns förmodligen en bra ledtråd varför det smakar som det gör, för det priset det går att sälja för…

 3. Är det inte Johan i Amon Amarth som ska släppa ett riktigt hantverksöl i samarbete med ett amerikanskt microbryggeri? Kommer inte ihåg om det ska ha bandets namn eller inte men det är ju ändå ett steg i rätt riktning.

  Håller annars med, ysch och ge-fy för industri-lager med diverse bandloggor på. Endast gjort för att sälja, inte för att smaka.

  • När jag nu googlar detta så stämmer dina uppgifter. Det verkar dock vara svårt att få tag på och den kanske inte kommer att bryggas igen. Ser på ölbloggarna att de som druckit den, har köpt den från Kioskh i Köpenhamn.

LÄMNA ETT SVAR

Skriv din kommentar här
Skriv ditt namn här

Visa min senaste bloggpost