Spotify Relaterade Artister: Humanfly

Ibland är det alldeles fantastiskt vilka fynd man kan göra genom att klicka runt på Spotify med hjälp av funktionen ”Relaterade artister”. Av den enkla anledningen skapade jag den här artikelserien. Det här är alltid första reaktionen efter första lyssningen av det jag hittat.

Humanfly, smaka på det trista namnet. Om du skulle utgå från namnet och omslaget ovan, vilken genre tror du att bandet huserar i? Om jag säger att min utgångspunkt var Kowloon Walled City, förändras din bild av musiken? Det första bandet som jag klickade på var Baptists och jag lyssnade på deras skiva Bushcraft (2013, Southern Lord Recordings) men det passade mig inte ikväll. Förmodligen skulle bloggens läsare gilla sludgig Kurt Ballou-producerade d-taktscrust mer än jag gör, lyssna då på Bushcraft (jag bokmärkte det). Eftersom jag inte gillade Baptists så klickade jag mig vidare till Sweet Cobra, varför vet jag inte men jag kände igen många av de andra banden som låg närmare i listan. Mercy (2010, Black Market Activities) som skivan jag lyssnade på hette lät bra men den var lite för hård för mig ikväll. Ni bedömer själva genom att lyssna här. Det tredje klicket ledde mig in på guldkornet, Awesome Science (2012, Brew Records), tredje gången gillt som man säger.

Av samtliga tre nyfunna band så har Humanfly utan tvekan det fulaste bandnamnet. Men samtidigt så var skivans första låt, Golden Arrows, en riktig uppenbarelse! Det låter modernt, hårt men också progressivt. På något sätt så känns det som att Golden Arrows är ett ihopkok av King Crimson, Black Sabbath, Mastodon och The Mars Volta. För mig är det temposkillnaderna och det ordentligt intensiva gitarrarbetet som lyfter låten för mig. Om du härdar ut i tre och en halv minut så börjar den riktiga resan och du kommer likt mig att sitta och spela luftinstrument. Det känns som att det inte räcker med att lyssna på den här låten tre gånger för att få sig en komplett överblick om vilket parti som är bäst eftersom det händer så mycket roligt under hela låtens gång.

Jag blir glad när jag hittar sådana här guldbitar som jag garanterat aldrig annars skulle höra. Hade det inte varit för att mars är en skivinköpsfri månad så hade jag beställt skivan direkt! Och det utan att ens ha hört resterande fem låtar. Jag hoppas verkligen att de är minst lika bra.

← Föregående inlägg

Nästa inlägg →

3 kommentarer

  1. Humanfly får mig att tänka på något ”hippt” soloprojekt från t.ex. en sångare eller gitarrist i ett band, gärna lite äldre, som försöker ”connecta” med dagens ungdom.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Visa min senaste bloggpost

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.