Adventskalender 2013: Lucka 18

Avatarium kom sådär i allra sista stund och smög sig tyst inpå mig. Eftersom jag inte håller till på Blabbermouth eller läser de svenska hårdrocksmagasinen så ofta längre så hade jag ingen koll på att Leif Edling fått nog av tystnaden efter Candlemass. I min bok är Edling den låtskrivare i Sverige som har högst lägstanivå. När han skriver sådant som inte anses vara bra så är det en makalös skiva som Chapter VI (1992, Music For Nations). Bara av den anledningen var jag tvungen att lyssna på Avatarium.

Jag visst inget om bandet innan jag lyssnade första gången på Spotify. Jag klickade bara på Moonhorse och satte mig ner i fåtöljen. Den tunga inledningen lät lovande om än kanske lite väl generiskt Edlingsk, men när låten blev lugnare och Jennie-Ann Smith började sjunga. Jag blev som förtrollad! Först av rösten, sedan av texten och slutligen av riffen som kommer in strax före två minuter passerat. Snacka om att bjuda på en sjujävla doomkaka så där direkt!

Moonhorse tycker jag är en fantastisk låt mest tack vare på den underbara texten. Direkt fick jag bilder om ett barn som ställer frågor till sina föräldrar om djur på månen, i havet och i skyn. Fantastisk bra melodier och riff på låten dessutom!

Edling har tillsammans med Marcus Jidell fått till ett fantastiskt bra gitarralbum, och det mycket tack vare att allting inte är doom metal. En annan favorit är Boneflower som tillsammans med Jennie-Ann drivs fram av en läcker Moog. Detta mycket tack vare den enorma känsla hon förmedlar när hon sjunger, något som ytterst få sångare idag lyckas med.

Man skulle kunna tro att jag glömmer bort de andra låtarna eftersom jag koncentrerat mig på Moonhorse och sångerskan Jennie-Ann i den här texten. Jag skyller på min vardagsberusning som jag ådrog mig när jag lagade mat tidigare ikväll. Är du inte såld efter att ha lyssnat på Boneflower och Moonhorse så ber jag dig istället att lyssna på den minst lika bra Lady In The Lamp som är mörk och suggestiv. Speciellt älskar jag de där gitarreffekterna mot slutet av låten, det är nästan skivans allra bästa stund just nu!

En underbar och melankolisk skiva. Leif Edling levererar återigen!

Bästa låt: Lady In The Lamp (eller Moonhorse).

Mer information

← Föregående inlägg

Nästa inlägg →

2 kommentarer

  1. He he. Chapter VI är faktiskt min Candlemass-favorit, hur ickebra den än anses vara. :)

    • Kul att höra! Det är inte min favorit men topp tre är det åtminstone, debuten och Nightfall går före.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Visa min senaste bloggpost

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.