I september inledde jag en Fishspecial här på bloggen. Tanken var att jag skulle hinna med att publicera ett inlägg om alla hans skivor innan han besökte Göteborg på sin turné. Jag hann inte att publicera fler än två artiklar. Jag har några fler färdiga men har under hösten inte riktigt hunnit med att få dem publicerade. Ni som gillade dem kommer att få ta del av dom nu under början av 2014 istället.

Men det här inlägget skall inte handla om dåtid, utan nutid. Utan att avslöja för mycket om artikelserien så kan jag säga att jag inte varit så speciellt uppdaterad angående Fish. Jag har köpt hans senare skivor Fields of Crows (2004, Chocolate Frog Records) och 13th Star (2008, Chocolate Frog Record Company) men det är inte de skivor jag spelar när jag allra helst vill lyssna på hans solomaterial.

Jag beställde den exklusiva versionen av A Feast Of Consequences (2013, Choclate Frog Record Company) på sista dagen den fanns tillgänglig med inkluderat bonusmaterial så som autografer och liknande. En tid senare fick jag ett ”personligt” mail om att det var problem med tryckeriet och att vi direkt skulle få en nedladdningslänk till en FLAC-version av skivan. Jag lyssnade och var inte direkt överväldigad även om jag tyckte att materialet var bra.

Fish - Derek Dick

Eftersom jag redan under sommaren köpt biljetter till hans konsert i Göteborg (jag älskar hans tid i Marillion och har aldrig sett dem eller honom live) så vägrade jag sluta lyssna på skivan även om jag hade andra, mycket bättre skivor att lyssna på. Så var det i några dagar och skivan växte och växte.

Sedan var det konsertdags och väl där spelade han fyra eller fem låtar från nya skivan och de var som nya. Låtarna fick ett helt annat liv efter att han berättat vad de handlade om. Han öppnade upp sig på ett sätt jag sett få andra artister göra. Han berättade om sin farfar, deras erfarenheter, sitt liv som rockstjärna och andra reflektioner han gjort under sitt liv.

Där någonstans under den underbara konsertkvällen hade tydligen något hänt för när jag dagen efteråt lyssnade på skivan hade alla låtar växt något enormt. Även de låtar han inte spelade kvällen innan.

Det finns ingen textförfattare på den här listan som jag värderar högre än Fish. Det han skriver i sina texter gör han på ett unikt vis. Han lyckas få det mest uttjatade ämne (dagens popularitets tävlingar på Internet och i Idol i låten All Loved Up) att vara intressanta. Han lyckas med det miljoner miljöaktivister misslyckats med i årtionden: att få en pretentiös kärlekssång till Moder Jord att låta så kärleksfull som om den handlade om min familj (Blind to the Beautiful).

Mycket av skivan, Perfume River och High Wood-sviten handlar om krig. Framför allt om de upplevelser som Fishs far- och morföräldrar upplevde under tiden då Europa låg i krig.

Med A Feast of Consequences har Fish äntligen lyckats att få till en fantastisk skiva. Inte sedan 1990 och Vigil In A Wilderness of Mirrors (1990, EMI) har han låtit så här bra.

Bästa låt: Perfume River

Mer information

Fishheads ClubFish – The Company | Facebook | Spotify (Nya skivan finns inte, men väl Vigil)