Gästskribenten den här gången är Christofer (AKA galacticmutilator) från bloggen Flyg, Audio & Vision …SLICE. Man kan även läsa recensioner skrivna av honom på sajten We Rock.

Göteborgska Chugger spelar melodisk och groovig dödsmetall som enligt egen utsago skall kallas ”Locomotive Metal”. Något som gör att jag genast ställer höga krav på musiken. En musikalisk motsvarighet till ett lok skall vara tungt, svart och skitigt. Det skall vara en best i stil med det klassiska jätteångloket Big Boy som frustande tar sig fram genom Klippiga bergen. Så frågan är om Chugger är just detta eller bara är ett pendeltåg som tuffar på någonstans på Västgötaslätten?

”Locomotive Metal” från Göteborg

EPn Scars inleds med låten Bleed och redan där hörs det att Chugger inte riktigt är detta stora frustande ånglok som dom vill vara, det är lite för polerat och tillrättalagt för det. Men med det är det inte sagt att detta inte är bra, tvärtom. Bleed är en riktigt grym dänga som har ett medryckande sväng låten igenom och som garanterat kan få folk att mosha när den framförs live. Dessutom kommer det ett lugnt parti i mitten av låten som bjuder på ett trevligt avbräck innan det är dags att börja röja igen.

Efter det kommer en samling låtar som tyvärr inte når upp till samma nivåer som Bleed och först ut är Art of Science. En ganska anonym låt tycker jag men som räddas något av ett relativt tungt mittparti. Efterföljande In Vain är aningen bättre med sin galopperande vers och enkla men smittande refräng.

C.U.N.T., ja fjärde låten på skivan heter faktiskt så. Trodde att det där tillhörde 90-talets rap-metal-scen men tydligen döps låtar till det även i våra tider. Tur att låten i sig inte är riktigt lika ostig som titeln. Avslutar det hela gör Stone by Stone och nu är Chugger verkligen tillbaka på spåret igen med tyngd, kraft och ett rejält bra gitarrsolo som grädde på moset.

Chugger

Just den instrumentala biten är något som jag vill belysa som något mycket positivt. Alla inblandande gör felfria insatser och sångare David Dahl har ett riktigt skönt rasp i rösten. Allt är mycket proffsigt utfört och skivan har ett utmärkt ljud. Därför är det extra tråkigt att låtarna i mina öron är lite för ojämna för att det skall hålla hela vägen.

Chugger har alla möjligheter i världen att bli det mäktiga ånglok dom strävar efter men just nu så får dom vara nöjda med att vara ett stolt men lite trött diesellok på väg in mot Göteborgs Centralstation.

Mer information