Förväntningar på rockåret 2014

Rock N’ Wülf är den senaste i raden av gästskribenter här på A Fair Judgement. Hans erfarenhet inom rocken är bred och kunskapen djup. Min förhoppning med hans månatliga kolumn är att han skall introducera mig och er läsare till mer klassisk och melodiös rock men även en och annan fantastisk hårdrocksplatta! Följ honom även på Song of the day där han bjuder på en kanonbra låt om dagen.

“Rock and roll doesn’t necessarily mean a band. It doesn’t mean a singer, and it doesn’t mean a lyric, really. It’s that question of trying to be immortal”.

– Malcolm McLaren

Vi har just inlett ett helt nytt år, ett år som i alla fall jag hoppas ska innehålla mängder av ny och spännande musik. Ett nytt år av förväntningar och förhoppningar, vilka medlemmar kommer till exempel att bilda årets nya supergrupp, vilka band väljer att lägga gitarren på ”hyllan”, vilket band kommer att stå för årets återförening, vilka är de musiker som väljer att spela in ett soloalbum etc. Frågorna är många och flera är de drömmar som vi så gärna vill ska infrias. I den här kolumnen kommer Mr. Rawk n’ Wülf månadsvis att presentera ett axplock av nya och gamla artister. Jag säger helt enkelt välkommen till 2014, låt oss nu ta en titt i spåkulan.

I slutet av januari hade vi årets första intressanta släpp, en platta som ni alltså redan nu bör ha koll på. Den 28 januari släpper forne Ozzy-gitarristen Jake E. Lees nya band Red Dragon Cartel sitt debutalbum. Plattan ligger på etiketten Frontiers Records, ett skivbolag som under de senaste åren mer eller mindre specialiserat sig på att släppa nytt material med 70- och 80-talslegender.

Hur låter det då? Det finns diverse liveklipp på YouTube och det låter faktiskt riktigt bra, inte nytt men spännande på något vis. Om man ska jämför med något så kan man säga att det påminner om Jakes gamla band Badlands. Personligen är just Jake E. Lee en av mina favoriter när det gäller staben av Ozzy-gitarrister, så hoppas att ni gjorde en markering i almanackan den 28 januari.

Nästa stopp gör vi redan i februari och då för att återbekanta oss med Adrian Vandenberg, även det en duktig gitarrist med ett förflutet i band som Whitesnake och det egna bandet Vandenberg. Efter många års frånvaro från musikbranschen bestämde sig Adrian i slutet av förra året för att sätta ihop ett nytt band vilket resulterade i Vandenberg’s Moonkings. Debutalbumet släpps den 24 februari via Mascot Label Group och av de små ”teasers” man hört på nätet så låter detta mycket intressant. Årets andra markering i almanackan blir alltså 24 februari.

Om vi nu ska sia och våga oss på några kvalificerade gissningar vad det gäller skivsläpp under 2014 så säger spåkulan att vi får ett nytt album av brittiska The Darkness. Detta är i alla fall något som bekräftas av bandmedlemmarna själva och är något som jag ser fram emot. Jag hoppas verkligen att de tar sig samman och gör det där albumet som jag vet att de har i sig, en perfekt mix av riffig AC/DC-rock och galet bra stämsång a’la Queen. Jag håller alla tummarna för detta album.

Ett annat brittisk band som jag tror de allra flesta känner till är ju Iron Maiden. Det tisslades och tasslade en del under förra året och medlemmarna själva har sagt att ett nytt album kommer. Detta blir i så fall det 16:e studioalbumet sedan debuten 1980. Jag har varit ett fan ända sedan tidigt 80-tal och följer dem lojalt som sig bör och jag kommer snällt inhandla minst ett exemplar av kommande album. Men hur mycket jag än vill så kommer de aldrig att överträffa de där albumen som släpptes i mitten på 80-talet, det var ren och skär metallmagi. Still, Up The Irons!

Vad kan vi då se mer i spåkulan, det är lite grumligt men enligt rykten så kommer äntligen den efterlängtade boxen med tidigare outgivet Thin Lizzy-material att släppas, enligt flera källor rör det sig om ca 700 låtar som ej tidigare sett dagens ljus. Huruvida det rör sig om demos, alternativa tagningar och låtar som helt enkelt inte platsade på albumen förtäljer inte historien, vi får helt enkelt vänta och se! Spåkulan flaggar dock för april månad.

Slutligen vänder vi blickarna mot hemlandet Sverige. Jag hoppas innerligt att mina hjältar i Europe snart låser in sig i studion och snickrar ihop sitt tionde studioalbum. Sedan återkomsten 2004 har bandet producerat inte mindre än fyra album och lägsta nivån är mycket hög, så mina förväntningar är högt ställda! En sen höstrelease är förmodligen att vänta.

Nu blev det väldigt grumligt i spåkulan och det är dags att runda av. I mina avslutande ord inspireras jag i detta, mitt första, inlägg av John Waite, ”Rock ’n’ Roll Is (Alive And Well)”!

← Föregående inlägg

Nästa inlägg →

3 kommentarer

  1. Även jag är otroligt sugen på en ny Europe-skiva! Den förra var väldigt bra. The Darkness svängde bra på de två första men sedan vet jag inte.

  2. Vad hände med rawk n’ wülf?

    • Jarno Lauronen

      Jag vet inte. Jag tror att han är och bidar sin tid i den djupa svenska skogen. Kanske tittar han fram snart.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Visa min senaste bloggpost

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.