Låtsnacket 6: Chugger

Låtsnacket är en artikelserie här på AFJ där en lyssnarpanel tilldelas fem låtar att lyssna på och sedan skriva om. Tjusningen är att de inte får någon mer information än musiken; inga artistbiografier, ID3-taggar eller annat som kan färga upplevelsen delas ut.
Chugger - Scars EP

Chugger – Scars EP

Nästa band ut i omgång sex av Låtsnacket är göteborgska Chugger. Det är ett band från Göteborg och de första idéerna kring hur bandet skulle vara började gro hos Robert Bjärmyr (gitarr) redan 2006. På grund av andra projekt så skulle det ta hela sex år innan det skulle bli något av det. Låtarna skrevs under 2012 och 2013 släppte man sin debut-EP Scars. Inspirationen har man fått från 1990-talets Gothenburg sound men har lagt sin egna prägel på den. Trots att det tagit tid för Robert att få ordning på sitt band, så är det här ingen Chinese Democracy (2008, Geffen Records) så ni kan lugnt lyssna utan att bli besvikna.

Chugger har nyligen diskuterats i en recension skriven av gästskribenten Christofer från Flyg, Audio & Vision …SLICE. Han tyckte att det var en bra skiva men att videolåten Art of Science, vilken är den som jag tagit ut ut till Låtsnacket 6, var lite anonym, men vad tycker de ärade panelmedlemmarna?

Chief Rebel Angel (Metal!)
Tumme upp!Det här gillade jag. Det är också något jag borde känna igen, främst riffet ringer bekanta klockor i bakhuvudet – men så fanken att polletten trillar ner. Irriterande värre, men jag får trösta mig med att låten är bra. Klar tumme upp!

Andréas (Sarcophagic)

Tumme upp!Det här är Chugger. Detta är nog det bästa jag hört med dem. Rösten låter bra, refrängen sitter och ett bra solo på slutet. Räcker fint. Tummen upp!

Thimp
Tumme upp!Även låt #2 får tumme upp. Först var jag bergsäker sen blev jag lite mer tveksam. Mest för att jag i vissa låtar har jag lite svårt för att de lägger in synth och jag hakar upp mig på sådana smådetaljer. Jag tror den här låten hade klarat sig minst lika bra utan synthen. Att denna låten trots allt får tummen upp beror nog mest på den Kreator-inspirerade refrängen som jag även tycker luktar lite av finska troll.

Smuts
Tumme upp!Spännande låt. Bandet har uppenbarligen lyssnat mycket på 80-talsmetal/power metal och tidig döds. Trots tyngd lyckas dom hålla låten väldigt melodisk vilket får mig att tänka på Nocturnus och Arch Enemy. Produktionen känns väldigt ren, kanske för ren men det är en petitess. Antar att bandet och/eller producenten är Göteborgsbaserade pga ljudbilden. Jag gillar hur låten växlar tempo, hur sångaren växlar mellan olika grov growl och hur de bygger upp och bryter ned helheten med pauser och dist/odist. Dessutom går det väl inte att ogilla en låt som innehåller kyrkklockor, eller? ;-)

← Föregående inlägg

Nästa inlägg →

1 kommentar

  1. Intressant, alla tycker tydligen inte som jag. ;)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Visa min senaste bloggpost

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.