Lördagssymf: Anima Mundi

Idag så går det årliga evenemanget Slottsskogen Goes Progressive av stapeln. Bakom arrangemanget står Göteborgs Artrockförening som i 20 år stått bakom och gett stöd till den musikform som kan kallas artrock. Inom samlingsbegreppet artrock hittar vi musikstilar som experimentell rock, psykedelisk rock, avantgarde och annan musik som försöker utvidga det traditionella rockbegreppet.

Artrock – kompositioner istället för låtar

I viss mån har man även inkluderat progressiv rock i begreppet artrock men trots både genrernas gemensamma utgångspunkt, den klassiska musiken, så finns det skillnader dem emellan. Den progressiva rocken har ett större fokus på symfoni och melodi, medan artrocken är mer avantgardistisk och öppen. Artrocken (eller konstrock om man vill översätta) är mer albumorienterad och handlar inte lika mycket om låtar utan snarare om kompositioner. Det gemensamma de två musikformerna har är att det mer än gärna är ekvilibrism snarare än återhållsamhet i strukturerna.

Symf i Slottsskogen

Så denna lördagskväll kommer alltså att gå i virtuosernas tecken och förmodligen kommer jag inte veta hur jag cyklar hem från Slottsskogen eftersom hjärnan är helt manglad av symfoniska melodier och udda takter. Frågan jag ställer mig redan nu är om jag kommer att cykla hem i tempot av 3/16 eller inte.

Jag lyssnar inte speciellt mycket på varken artrock eller progressiv rock, men de band som jag gillar i genren tycker jag är fantastiska. Och det som jag tycker om med just den här mer ostrukturerade musikstilen är att det är trevlig musik att lyssna på. Det är sällan jag blir eld och lågor över den, men det är ganska skön musik att ha på i bakgrunden när man gör annat. Det är i den meningen väldigt likt jazz som jag också gillar att lyssna på när jag kodar eller skriver. Jag hamnar i min egna lilla värld.

Progressiv rock från Kuba, Anima Mundi

Anima Mundi Band

Anima Mundi Band

Så de band som jag absolut vill se och således inte missa ikväll är Anima Mundi (de går på 20.30) från Kuba. Ryktet säger att det skulle vara Kubas enda progressiva rockband, men det går liksom inte riktigt att lita på det. Det som finns på Spotifty låter trevligt. Wasa Express (går på kl 22.00) är det enda band av de på affischen som jag hört en låt med sedan tidigare. Jag gillar verkligen deras utflippade grej de håller på med. Sällan tycker jag dock att det är bra i den bemärkelsen som jag gillar Europe, Slayer eller Morbid Angel men det är trevligt att lyssna på helt klart.

Som sagt, det ska bli kul att bevittna det här progressiva spektaklet för första gången i år och det bästa med det hela är att det är gratis för alla att ta del av!

Ses vi i Slottsskogen? Prog on!

← Föregående inlägg

Nästa inlägg →

2 kommentarer

  1. Mmmmm….lördagssymf. Fantastisk ord förresten. :)

  2. Alltså, allt är ju bajs. Men helst vill jag äta allt, dvs bajs. Kan inte vi dela en korv någon gång?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Visa min senaste bloggpost

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.