Fredagslåten: Evergrey – King of Errors

Ett av de band som mina klasskompisar på gymnasiet verkligen gillade, och fick mig att göra detsamma, var Evergrey. På den tiden så gillade man de flesta hårda band från Göteborg per automatik. När det gällde just Evergrey så hade de något som inget annat lokalt band hade. De hade allt från ilska, sorg, melodier och tyngd i sin musik. Det blev aldrig trist eller töntigt när man lyssnade på Evergrey. Vi spelade verkligen sönder bandets två första skivor The Dark Discovery (1998, Gothenburg Noiseworks) och Solitude * Dominance * Tragedy (1999, Gothenburg Noiseworks). De som inte gillade Evergrey, lyssnade istället mest på black metal.

Men den här fascinationen för Evergrey försvann några år senare efter att bandet i mina öron tappat gnistan. Det är tio år sedan nu då The Inner Circle (2004, Inside Out Music) var den senaste skiva som jag verkligen tyckte om. Jag köpte efterföljande Monday Morning Apocalypse (2006, Inside Out Music) men kom aldrig in i den.

evergrey-band

Därför är det nu väldigt kul att, via ett misstag, få höra en ny riktigt bra Evergrey-låt. King of Errors heter den och har berikats en snygg video mestadels inspelad uppe på Eriksbergskranen i Göteborg. Det är ett ställe som jag aldrig skulle sätta min fot på. Jag hatar ju höjder. Jag hoppas att resten av skivan är åtminstone lika bra som The Inner Circle (2004, Inside Out Music).

Vad tycker ni om Evergrey? Är det ett band som ni missat eller bara inte alls gillat?

← Föregående inlägg

Nästa inlägg →

7 kommentarer

 1. ”De som inte gillade Evergrey, lyssnade istället mest på black metal.” Det sammanfattar vad jag tycker om dom ganska bra. Polaren köpte The Dark Discovery när den kom och vi lyssnade ett tag men tröttnade snabbt på skivan och Tom Englunds överdramatiska prettoröst. Så vi lyssnade på Dark Funeral och Symphony X istället. :D

  • Vi lyssnade på Symphony X också, men visst hade Evergrey en lite pretentiös stämpel på debutskivan. Jag tycker att den blev lite mindre på andra skivan även om det fortfarande var pretentiöst på det sättet som andra progressiva band brukar vara.

   Lyssnade på denna låten?
   Jag tycker att den är sjukt bra och har lyssnat på den flera gånger. Men jag får svindel när de är på Eriksbergskranen. ;)

   • Jo jag får väl erkänna att låten är ganska bra. Skön refräng.

    Erikbergskranen är hög. Var där uppe för en massa år sedan när folk hoppade bungyjump där. Hoppade inte kan jag säga, det räckte med att titta ner.
    Undrar var resten av videon är inspelad förresten, ser misstänkt likt ut omgivningarna här hemma.

    • Jag tror att det mycket väl kan vara i dina trakter. De är ju ett Göteborgsband och jag vill minnas att jag någonstans läst att Tom bor eller åtminstone bodde i samma ort som du.

 2. Jag tror inte jag lyssnat på Evergrey sen typ 2004 eller när de var de spelade in en DVD på Storan och jag var där. Den här låten var riktigt bra, kanske får kolla upp nya plattan.
  Andréas skrev senast om: Ny låt med Stench

  • Tufft! Jag var också på Storan! Jag vill minnas det som en bra kväll. :)

 3. Hmm, mest bara ”inte gillat alls” och det här ändrar inte mycket i mina öron. Tycker att det har svårt att göra sina låtar spännande att lyssna på.. De är jätteduktiga på sina instrument och sången har blivit betydligt mer acceptabel på de senare plattorna, men det händer inget… För att parafrasera dig själv Jarno så ”skall musik kännas”, men när jag lyssnar på Evergrey känner jag mig mest som Bamse när han möter Knocke i ringen: ” Är det myggor här?”

  Likt Christofer känner jag också igen den stora ansamlingen av sand här i närområdet, likaså ån som jag själv blivit filmad i farandes i ett traktordäck med en stor yxa i högsta hugg. Bra ställe där!

  /Totenfresser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Visa min senaste bloggpost

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.