Ända sedan jag var liten har jag älskat skivomslag. Jag kommer ihåg hur jag i tonåren kunde ägna hur mycket tid som helst för att undersöka Iron Maidens omslag. Nu när fler är duktiga på det här med digitala redigeringsverktyg (men även uppfinningsrika) så kommer det titt som tätt lite olika nya vinklar på våra klassiska skivomslag. Jag rekommenderar att ni låter samtliga bilder laddas klart innan ni bläddrar nedåt i inlägget för maximal upplevelse.

Det första greppet jag kommer ihåg är Sleevefaces. Där handlar det om att ta ett skivomslag och ”bygga vidare” på det genom att ha det som sitt ansikte eller på något annat vis inkorporera det i ens omgivning. En favorit är den här adaptionen på mittuppslaget av King Crimsons In the Court of the Crimson King.

King Crimson (c) Robert Penney

Detta var mest populärt för några år sedan. Tidigare i våras hittade jag ett annat projekt där en konstnär återskapat baksidorna av kända skivomslag, The Dark Side of the Covers. Rebellängeln på Metallbloggen (numera på Heavy Metale) tog upp detta lite snabbt i ett blogginlägg. Där nämnde han min favorit av de omgjorde omslagen nämligen Dios Dream Evil. Andra roliga är Killers med Iron Maiden och Release from Agony med Destruction.

P1_26

Sedan har vi ett annat projekt som är inriktat på hårdrocksomslag och heter Alternate Metal Album Covers. Här har man tagit en skiva med ett band och bytt namn och omslag på det för att få till en komisk touch. I vissa fall är det mest plumpa försök, men det finns några riktigt roliga. T ex dessa fyra:

Men det senaste och än så länge det absolut bästa och tuffaste jag sett inom fanskapad omslagskonst är utan tvekan vågen av animerade skivomslag. Jag fick först nys om detta någon gång i somras då jag läste att Googles musiktjänst, Play Music, hade stöd för animerade skivomslag på sin webbklient. Riktigt tufft tänkte jag och undrade om detta skulle bli något nytt som artister satsade på för att på så vi få ett exklusivt omslag för de ljudfiler man säljer på t ex Bandcamp. Men mer än så blev det inte förrän idag.

De här riktigt snygga omslagen på Animated Albums är riktigt häftiga. Men är du mer intresserad av hårdrocksomslag så rekommenderar jag istället jbetcoms tumblr-sida. D’r kan du se så här fräcka skivomslag:

 

Judas Priest – Ram It Down

Alice Cooper – Raise Your Fist And Yell

Iron Maiden – Piece of Mind

Bad Religion – Suffer