This one time, at Bandcamp

När det kommer till sajten Bandcamp så kan jag tänka mig att det citat från American Pie har citerats oräkneliga gånger. Men det är inte det viktiga här, utan det är det att Bandcamp nu har delat ut 100 miljoner dollar till artister. Jag gillar Bandcamp. Det är en väldigt enkel plattform för att lyssna på musik. Det som är positivt är att man inte behöver skapa ett konto för att kunna lyssna på musiken. Däri ligger också nackdelen då man måste köpa album för att artisten skall få en inkomst då streamingen (eller provlyssningen) inte är inkomstbaserad.

Bandcamp, indie as in independent

Jag vet inte hur det fungerar för artister eller skivbolag, men det verkar som att man på Bandcamp är väldigt angelägna om att ta hand om de som ger sajten sitt värde. Det kan man se på hur snabbt man tog fram en lösning för ändringarna i EUs skatteregler vid det senaste årsskiftet. När man löser sådana problem utan att artisten eller skivbolaget får lida så ser jag, som konsument och musikälskare, på företaget med positiva ögon. Allting som gynnar artisten och förenklar dess arbete med att få ut sin konst är positivt i mina ögon.

Gett digitala filer ett värde

För mig så har Bandcamp gett digitala musikfiler ett högre värde. Tidigare så var det något som man laddade ner gratis på ett eller annat sätt. Inte heller har streamingtjänster gett det digitala musikformatet något vidare värde då folk tycker att det är för dyrt med 199 kronor för högupplöst musikstreaming. Jag har inte något stort Bandcamp-bibliotek ännu men försöker mer och mer leta artister där. Det som jag gillar mest är att man får välja format på det man köper då det är dags att ladda hem sina filer. En annan aspekt som jag gillar är integrationen av fans-funktionen.

Det jag skulle vilja se en förbättring av är inte bara sidans design, utan samtliga komponenter som man kan använda sig av så som inbäddade spelare. Dessutom bör artister och skivbolag få aningen friare tyglar när det gäller designen av sina portfolios. Det kan bli aningen stelt och likriktat när man spenderat några timmar på sajten.

Satan’s Hollow, NWOBHM från Chicago, Illinois

Det känns som att Bandcamp, som startades på ett folkbibliotek i USA, verkligen är indie på rätt sätt. Merparten (85% är den senaste procentsatsen jag hittat) av en såld skiva går till artisten och det är någonting som är bra. Mitt senaste köp är Satan’s Hollow. Ett heavy metal-band från Chicago som låter som den brittiska hårdrocken gjorde 1981.

← Föregående inlägg

Nästa inlägg →

9 kommentarer

 1. Köper och säljer och älskar’t :)

  • Grymt! Har du provat ha din musik på Spotify och liknande tjänster? Hur är skillnaderna?

  • Föredrar Bandcamp. Mer frihet, lättare att göra ändringar och släppa nytt och billigare. :)

  • Då så! Det tråkiga för mig är att många av de band som jag gillar inte finns på Bandcamp. Band på lite större skivbolag tenderar inte att finnas där (men det är väl pga en anledning). ;)

 2. Har köpt en hel del, framförallt förra året. Föredrar fortfarande att köpa fysisk skiva och rippa men mindre ”viktiga” skivor duger bra att bara ha som digitala filer.

  • Så gör jag också. Försöker alltid betala några kronor för band som jag tycker har en schysst låt om jag hittar något, även om jag inte skulle gilla hela albumet. $1 är inte mycket stålar.

 3. Köpen nästan enbart genom BC numera, flera artister säljer även deras fysiska alster där. Då får du både och samtidigt. Fast de flesta köp brukar bli digitalt. Finns mycket gott att hitta på BC.

  • Ja, ni på Metal Bandcamp är duktiga på att dra fram artister. Enda negativa med att köpa fysiska produkter via Bandcamp är att det kostar fasansfullt mycket pengar. Skulle köpa Crypt Sermons vinylskiva för någon vecka sedan och Bandcamp räknade ut att frakten skulle vara 190kr. Skivan kostade 130kr.

 4. Kan bara fylla på i hyllningskören. Bandcamp är ett fantastiskt instrument att hitta framför allt nya band på (som Satans Hollow). Håller även med om att det är lite synd bara att det tenderar bli så fånigt dyrt att köpa enstaka skivor från utlandet, när man lägger på frakten. Särskilt när man ibland får betala mer för frakt än för skivan själv. Men det är mer ett generellt problem, och kanske inte enbart ett Bandcamp problem.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Visa min senaste bloggpost

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.