Tidigare idad gick Yes-basisten Chris Squire bort efter en kort tids sjukdom (svårartad leukemi). Det var Chris Squire och sångaren Jon Anderson som 1968 bildade vad som skulle bli ett otroligt stilbildande progressiv/art rockband. Året därpå, 1969, släppte man sin debutskiva Yes och har sedan dess släppt ytterligare 20 studioalbum. Chris Squire var den enda medlemmen som spelade på samtliga 21.

Yes är dock inte ett band som jag har så bra koll på. Av bandets 21 skivor har jag bra koll på fyra; Fragile (1971), Tales from Topographic Oceans (1973), Relayer (1974) och Tormato (1978). Yes har för mig alltid varit svårt att förstå och otroligt pretentiöst. Genesis 70-tal kändes trots megalomanin mycket mer lättbegripligt. Både musikaliskt och textuellt. Men dessa fyra skivor har än så länge satt sig, och det är Tales from Topographic Oceans som är den mest svårpenetrerade av dem fyra. Fyra låtar på omkring 20 minuter var. Varsågoda!

Förutom de utmärkta progressiva låtarna så är det Chris Squires basspel som utmärker sig. Det var Fragile och inledande låten Roundabout som jag tog mig an som första låt, och Chris är helt magisk! Hans spel är otroligt kompetent, svängigt och magnetiskt. Squires basspel är legendariskt och han har influerat tusentals basister. Tyvärr är det som så med medlemmar i progressiva rockband att det är de redan frälsta som känner till honom. Därför kommer här mina tre favoritlåtar med Yes så att även de oinvigda skall få nöjet av att höra Chris Squires basspel.

The Heart of the Sunrise

On the Silent Wings of Freedom

Sound Chaser