Rigor Mortis bildades 1983 i området kring Dalls-Fort Worth, Texas av Casey Orr (bas), Harden Harrison (trummor) och Mike Scaccia (gitarr); tre killar som alla hade ett stort intresse i skräckfilm och extrem metal. Tillsammans med sångaren Bruce Corbitt, som anslöt 1986, utgjorde man den klassiska Rigor Mortis-sättningen.

Tillsammans med Corbitt spelade man in sin självbetitlade debutskiva Rigor Mortis (1988, Capitol Records). Det är från den skivan dagens thrash metal-låt, Demons, kommer från. Skivan innehåller precis vad man kan tänka sig när man vet att bandet var intresserad av skräckfilm och extrem metal; thrash metal i gränslandet till dödsmetall. Tyvärr är produktionen av bandets debutskiva inte den bästa, och det är svårt att höra gitarr och bas som annat än en sammanfogad massa. Samtidigt är det lite av charmen.

Juvenil lyrik

Texterna är med all säkerhet baserade på diverse skräckfilmer. Man behöver inte göra längre associationer än till skräckfilmen Demons när det gäller dagens thrashlåt. I den filmen fastnar ont anande människor i en biograf och blir infekterade av demoner vilket leder till att de smittade också blir demoner. En perfekt text för en skräckfilmsinfluerad extremmetal-låt. Men det går inte att komma ifrån det faktum att bandets texter är otroligt juvenila. Bodily Dismemberment fungerar som ett utmärkt exempel:

Welcome to my room my dear I’ll show you a good time
It’s too bad that you never heard my fetish is a crime
There’s no need to worry bitch, just lay there and relax
And as you reach your climax I’ll be reaching for my axe!!
With five easy slices, you’re in six lovely pieces
Bodily dismemberment as passion increases

Eller varför inte texten till den alldeles underbara Wizards of Gore:

Beckoning victims to his horror show into the chamber of pain
Not realizing that soon they will die killed by a man who’s insane
Prisoners scream as their blood starts to flow body parts fall to the floor
Choosing the pieces that he wants to keep, he is the Wizard of Gore
Ends your life slicing with his knife
Say goodbye it’s your time to die

Rigor Mortis släppte en fantastiskt bra debutskiva och det via majorbolaget Capitol Records, men förhållandet varade inte länge då skivbolaget gav bandet foten eftersom skivan sålde för dåligt. Sångaren Corbitt fick även han foten av bandet av för mig okända anledningar. Rigor Mortis fortsatte tillsammans med nye sångaren Doyle Bright med att spela in en EP Freaks (1989, Metal Blade Records) och ytterligare en skiva Rigor Mortis vs. The Earth (1991, Triple X Records).

Freaks var en bra EP och sångaren Doyle Bright gjorde ett bra jobb. Hans röst är inte lika mörk, men han har ett rått thrash metal-riv i rösten. Efter bandets andra skiva 1991 lägger man av och bandmedlemmarna drar åt olika håll. Casey Orr gick med i GWAR och spelar karaktären Beefcake the Mighty, Bruce Corbitt sjunger i thrash metal-bandet Warbeast, Harden Harrison spelade med Speedealer och Mike Scaccia var medlem i Ministry.

Återförening och nedläggning

Rigor Mortis återförenades 2005 efter att Casey Orr startat en MySpace-grupp för fansen. Man turnerade flitigt men hann aldrig släppa någon ny skiva. 2013 dog nämligen Mike Scaccia olyckligt på scen då han kollapsat. Sedan återföreningen hade man dock skrivit nytt material och 2014 släpptes Slaves to the Grave, efter att bandet ordnat en gräsrotsfinansiering för studiotid och skivsläpp.

Rigor Mortis la ner verksamheten efter Scaccias dödsfall men fortsätter att ge konserter under namnet Wizards of Gore för att hedra Mike Scaccia.

Spellistan hos RDIO.

Spellistan hos Spotify.