Den andra delen i listserien 10 album som jag återkommer till är klar. Trots att den kommer så sent så har jag inte lagt så mycket tid eller energi på den. Innan jag skrev ner listan i ett textdokument för att spara till senare tänkte snabbt på vad min ingång till listan skulle vara och hur ny eller gammal en skiva bör vara. Direkt tänkte jag på att skivorna borde vara äldre än 10-15 år i alla fall.

Det ledde till att jag fastnade i ett hjulspår som avhandlade musiken jag gillade i tonåren. Självklart fanns det mycket annat jag lyssnade på då, men inget som jag återkommer till lika ofta som dessa tio skivor. Hade jag inte låst fast mig vid tonåren så hade jag garanterat lagt till Night Vipers debutskiva. Jag har inte slutat spela den sedan den släpptes på Spotify.

Black Sabbath – Master of Reality

Bandets bästa skiva och en skiva jag återkommer till varje gång jag vill lyssna på Black Sabbath. Inte en enda dålig sekund och Children of the Grave är så otroligt tuff. Spotify

Dream Theater – Awake

Bandets bästa skiva enligt mig. Det är skivan som fick mig in på progressiv metal och inte heller här finns det några dåliga låtar. Allting är så hårt, vackert, episkt och speciellt Space-Dye Vest är så skör. En speciell skiva av många anledningar men främst tänker jag på en vän som gått bort som älskade Lifting Shadows of a Dream. Det hände så mycket nytt i livet när den här skivan kodades in i mitt DNA så det är inte bara musiken som gör att jag älskar den utan även allt annat.

Slayer – Reign In Blood

Metallica var som haschet medan Slayer heroinet. Thrash metal var inte detsamma efter att jag hört den här skivan för första gången.

Opeth – Still Life

Internet var fortfarande hyfsat nytt och det var otroligt spännande att hänga på Passagen Chat. Vi snackade om varje nytt nummer av Close-Up Magazine och rekommenderade band till höger och vänster. Jag lyckades ladda hem The Moor på mp3 via Napster eller någon annan tjänst. Sedan var det en kille som sålde alla sina Opeth-skivor varpå jag köpte alla fyra skivor (Still Life hade precis kommit ut i butikerna) för 30 kronor styck. Sedan dess har jag spenderat otroligt mycket pengar på bandets skivor.

Judas Priest – Stained Class

Inget Judas Priest. Ingen heavy metal. Bandets bästa skiva.