Det är inte många låtar som jag kommer ihåg från min barndom. De starkaste minnena är Europes The Final Countdown och en låt med det finska bandet Kontra. Kontra bildades på 1970-talet och skrev inte många egna låtar utan använde välkända låtar och skrev egna finskspråkiga texter till dom. Detta var ett populärt tillvägagångssätt i Finland på 50- & 60-talen. Låten som jag fastnade för som väldigt ung heter Jerry Cotton. Jerry Cotton var tyskspråkig kiosklitteratur som blev väldigt framgångsrik i Finland efter att den översatts.

Kiosklitteratur och min barndom

G-mies Jerry Cotton

G-man Jerry Cotton

Jag tror att min farbror hade köpte några exemplar av den vilka vi hittade i sommarstugan i Finland. Jag bläddrade i den och förstod nog inte så mycket. Jag kommer inte ihåg så mycket från själva novellerna, men jag kommer mycket väl ihåg tidningens design. Svartvitt och rött var väldigt snyggt. Men den här låten Jerry Cotton som Kontra blev allra mest känd med då? Som väldigt ung, inte ens i skolåldern, så fastnade låten direkt.

Kinks – Jack the Idiot Dunce

Verserna var uppbyggda med att bakgrundssångarna upprepade Jerry Cottons namn mer eller mindre hela tiden. ”Jee Jee Jerry Cotton” sjöngs nästan hela tiden i låtens två första verser. Det var omöjligt att inte få låten på hjärnan. Jag sjöng på den hela tiden. Nu var det dock som så att eftersom det ännu var populärt att skriva en ny finsk text över populära utländska låtar så gjorde Kontra det också. I vissa fall översattes endast texten medan melodin hölls intakt. I Jerry Cotton använde de musiken från The Kinks Jack the Idiot Dunce. Ett väldigt konstigt beteende kan tyckas. Men så var det i Finland förr. Andra låtar som Kontra översatte var Frank ZappaLet’s make the water turn black, Who Shot Sam som George Jones spelat in men även Race With the Devil av The Gun (som även Girlschool spelat in).

Jag alltid velat köra Jerry Cottons röda jaguar. Mycket hellre den än någon bil som James Bond kört. Allt på grund av den här jävla låten.