Ni som såg andra säsongen av True Detective kanske kommer ihåg kvinnan som sjöng sorgsna låtar i baren. Samtidigt satt Vince Vaughn och Collin Farrell i ett hörn och gjorde upp vid sidan om lagen. Kvinnan är Lera Lynn. Hon skrev många låtar till den andra säsongen av serien och låtarna var oftast dystra och satte tonen av ett totalt mörker.

Lera Lynn från americana till dyster pop

Lynn släppte sitt debutalbum Have You Met Lera Lynn 2011 och det är ett klassiskt americana-album. Även om det också är avskalat och vackert så är det också en mer generisk skiva. Det är ett album som vem som helst skulle kunna ha skrivit, eller spela på utan att någon skillnad skulle märkas. I mina öron finns det inget som särskiljer den från många andra country/americana album. På The Avenues som kom tre år senare kunde man urskilja en mognad och förändring. Tonen är aningen mer dyster och det inledande steget bort från americanan är taget.

Stämningsfullt, sorgset men vackert

Resistor heter hennes senaste skiva och här hörs att influenserna från True Detective-tiden satt spår. Lynn har tagit ett ordentligt kliv bort från den textfokuserade musiken till en mer helhetsbaserad upplevelse. Hennes musik är väldigt stämningsfull och så här en söndagskväll är det otroligt härligt att lyssna till Resistor i ett rum där julstjärnan är det enda som bidrar med ljus.

Favoritlåtarna är den mörka Run the Night, driviga Drive och den snygga melankoliska poplåten Shape Shifter. Jag skulle kunna tänka mig att cykla runt i Stockholm en varm sommarnatt till tonerna av just Drive. Den ger mig känslan om att vilja bryta mig fri och bara ge mig ut i natten. Skulle jag inte bege mig ut i Stockholm med cykeln skulle jag istället leta fram en amerikansk muskelbil och köra E4 längs Norrlandsinland tills det att solen visar sig.

Lera Lynn är nog den kvinnliga artist som jag lyssnat mest på i år. Mycket är nog tack vare True Detective som visade upp hennes men mycket är också tack vare hennes sköna röst och stämningsfulla låtar. Drive är dagens låt.

Lera Lynn @ Facebook

Lera Lynn @ Spotify