Jag kom i kontakt med Salem’s Pot när de släppte Watch Me Kill You-låtarna på kassettbolaget Ljudkassett. Då spelade de en väldigt otydlig och fuzzig doom metal. Produktionen var väldigt suddig och enkel. Det passade bandet då.

Salem’s Pot: Skräckfilm och undergångsmusik

Sedan dess har man städat i ordning ljudet en aning men fortsatt på tydligt doomspår. Första skivan …lurar ut dig på prärien är en perfekt skiva för den som vill ha långsam musik med lite skev sång. Det här långsamma stökiga spåret har man fortsatt med ända fram till singeln Ego trip. Då fick man lite fart under galoscherna men sången var fortfarande skev, precis så som den för det mesta varit för den här typen av doom. Yer Doom som fanns på samma singel tycker jag var en liten pik till den enorma fascination för doom som kulminerade någon gång där omkring 2014. Detta för att den var glädjefull, melodiös och andades samma känsla av förändring som Woodstock.

Pronounce This! som kom tidigare i år har tagit bandets tidigare musikaliska områden och slängt in lite mer rock och psykedelisk musik. Personligen tycker jag att det är en förbättring. Låtarna svänger, skakar och halar sig fram på ett sätt som en inte hört hos Salem’s Pot tidigare. Det är mycket mer rock ’n’ roll nu. Som att man kört The Stooges, Dead Moon eller MC5 genom ett Salem’s Pot-filter. Låtarna är längre men den där klassiska känslan av tidig snabb rock finns där blandad med bandets långsamma historik.

The Vampire Strikes Back

Ett perfekt exempel är The Vampire Strikes Back som kanske är skivans bästa låt. Den inleder långsamt för att i mitten av låten kulminera i tempo och slutligen lugna ner sig och avsluta i ett jam. Den är själva essensen för vad Salem’s Pot är för mig. En annan kul låt är So Gone, So Dead. En dyster låt med lite käcka countryundertoner men med en mörk text. Den handlar om en man som försöker komma undan Satan men alltmer börjar inse att det inte är någon idé att gömma sig.