Leather Leone är mest känd som sångerska i det hyfsat framgångsrika heavy metal-bandet Chastain. Men innan dess sjöng hon i bandet Rude Girl som lyckades få ett skivkontrakt. Tyvärr bröt bandet upp innan de ens började spela in.

Det gjorde dock att en skivbolagsboss kunde skapa sig ett band; Chastain. Bandets huvudperson var gitarristen David T. Chastain som imponerat otroligt på Shrapnel Records. Debutskivan kom 1985 och heter Mystery of Illusion. I min bok så är det en okej skiva men saknar låtar som sticker ut ordentligt. Det är dock den ganska dåliga produktionen som är det största problemet.

Leather Leone Ruler of the Wasteland

Uppföljaren Ruler of the Wasteland fick en liten uppdatering av produktionen även om trumljudet gott fått lite mer trycka. Låtarna är bättre, riffen och solona tuffare samtidigt som refrängerna är mer klibbiga. En god uppdatering helt enkelt.

Under bandets hela karriär är det egentligen sångerskan Leather som är den främsta stjärnan. Oavsett vad man vill säga om David Chastains gitarrkunskaper. Efter två skivor på Sharpnel gavs nästa fullängdare, The 7th of Never, ut på Davids enda bolag. Iboch med det lyckades man slutligen fräscha upp ljudet. Det är också här som Leather börjar komma till sin rätt. Hon har under hela karriären varit grym men saknat det lilla extra men tredje gången gillt! Sången är lite mer rivig och det gillar jag.

Voice of the Cult och soloplatta

Favoritlåtarna The Wicked Are Restless, The 7th of Never och Forevermore är sköna. Från fjärde skivan, The Voice of the Cult, rekommenderar jag titelspåret som är riktigt grymt trots att trumljudet gör att kaggarna låter som kinapuffar. Det är också denna skiva som är min personliga Chastain-favorit. Leather sjunger både sensuellt och hårt. Speciellt i Chains of Love gör hon det med bravur.

I slutet av 80-talet släppte Leather Leone en soloskiva vid namn Shock Waves. Föga oväntat skrevs många av låtarna av David Chastain likaså skötte han produktionen. Det är en trevlig heavy metal-skiva där man kan höra Pat O’Brien känd från Nevermore och Cannibal Corpse spela gitarr. Det som är kul är att denna skivan är den bästa skiva som Leather sjungit på. När de flesta kvinnligt frontade hårdrocksband blev lite softare och lite mer glamourösa gjorde Leather tvärtom. Det blev mer heavy metal!

Leather Leone på Muskelrock

Chastain kom att släppa en skiva till, For those Who Dare. En fortsättning på det man gjort på skivan innan och innehåller ett par sköna låtar. Titelspåret och Night of Anger är mina favoriter.

Efter denna skivan lämnade Leather bandet. Hon ersattes av Kate French. Bandets första skiva på fem år hette Sick Society och var som det mesta omkring 1995 nedstämt och tungt. Kate sjunger bra och hennes råa röst passar riktigt bra till den tunga musiken. Likaså efterföljande In Dementia är riktigt trevlig ”groove metal”.

Det ska bli riktigt kul att få höra Leather Leone på Muskelrock då hon nyligen släppt ytterligare en ny soloskiva samt en samling med två låtar från de tidigare skivorna.