Intervju med: Angeline

Den här intervjun har jag funderat på ända sedan Angeline släppte sin första skiva Confessions (Avenue of Allies, 2010) men eftersom jag varit alldeles för lat och upptagen så har det dragit ut på tiden. De släppte sin andra skiva Disconnected i december 2011 och då lovade jag Uffe att jag skulle skriva om bandet här på A fair judgement. Återigen har det dragit ut på tiden, men nu så. Intervjuer med bra band är för övrigt något som jag försöker få i ordning lite då och då, men än så länge har inga band hört av sig eller svarat på mina mail. För transparens så vill jag informera att jag är bekant med bandet.

Angeline blev ett melodiöst rockband i Ljusdal, Hälsingland redan 1987. Likt Europe deltog bandet framgångsrikt i tävlingar som Rock-SM och Musik Direkt. Innan Angeline blev ett coverband i slutet av 90-talet så hann man släppa två framgångsrika mini-LP-skivor och förlora sin sångare ”Sigge” i en hjärtsjukdom. Det var via Internet och den nya tekniken som suget av att spela ihop som Angeline återfann sig. Bröderna Ulf och Jocke Nilsson satt på var sitt håll i olika delar av Sverige och spelade nya egna låtar under baneret Band of Brothers, men när Tobbe till slut la trummorna så kändes det underligt att inte återförena Angeline. 2007 spelade man för första gången live tillsammans under en årlig välgörenhetsgala i Ljusdal för Sigges minne. I februari 2010 släppte man sin debutskiva Confessions.

25 år i år. Planeras det något speciellt?
Uffe: Mmmmm… Vi har några ideer men vi är inte riktigt klara men hur vill göra det. ;)

Det finns en gedigen bandbiografi, flera bilder och länkar till YouTube-videos på er hemsida men ingenstans kan jag läsa vilka som spelar i bandet. Är det för att skydda era fruar och sambos från groupies som ni inte skriver ut några namn?
Uffe: Japp, men nu har vi ändrat på det. ;)

Vad har ni egentligen för influenser när ni skriver låtar?
Jocke: Allt möjligt. Sen så sållas det och kastas och görs om, sen så blir det nåt i stil med Confessions och Disconnected.
Tobbe: Vin. Rött, vitt samt bränt.

Det har alltid låtit väldigt amerikanskt och till skillnad mot de flesta band man hör i genren så låter ni väldigt moderna. Vill ni slå er bort från nostalgifacket?
Jocke: Tack!! Jag tycker att vi hittat en bra balansgång mellan det moderna och hur vi lät för 20 år sedan. Nostalgi blir det när vi om tio år lyssnar på de skivor vi precis släppt. :)

Mycket olycklig kärlek i texterna. Kommer det med musiken, eller får vi höra Angelines version av Bon Jovis ”Dry County” på nästa skiva? Det borde gå att hitta något som kan jämföras med nedskärningarna inom den amerikanska inhemska oljeindustrin i Ljusdal och Hälsingland.
Jocke: Mycket kärlek blir det, men också en hel del om att försöka hitta sin plats i samhället eller i livet överhuvud taget.

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=QB6LThs4HvM]

Ni har nyligen nått framgångar på Bengans Internettopplista, vad ser ni som nästa steg innan ni får spela som förband för Europe? (Min not.: När jag, i mars, skickade frågorna till denna intervjun så rusade Angeline från plats 102 till 1 på en knapp vecka).
Jocke: Vi behöver framförallt en massa rutin på att spela live.

Jag förstår att Dis Con Nec Ted är en hyllning till det numera sorgligt dåliga Queensrÿche och deras bästa skiva Promised Land. Kan inte ni hjälpa mig med att förklara för mina läsare varför det är bandets bästa skiva? Det finns mycket utrymme.
Uffe: Åhh vilken platta! Det är soundet, Geoffs röst, de mäktiga svulstiga men ändå nakna låtarna. Lyssna på feelingen i Someone else, där har ni det!

Jag förstår att ni gillar att spela i Stockholm. Vad är det för fel på oss göteborgare?
Uffe: Ge oss en scen och vi är där på nolltid!

Vad är det som gör att Angeline är så framgångsrikt utomlands (om man får tro på recensionerna dvs) men att ingen hört bandet i Sverige?
Jocke: Bra fråga. Har faktist ingen aning! Det kanske är mer folk i USA och England som lyssnar på den här sortens musik.

Gör man en snabb Google-sökning så hittar man en del Angeline-relaterat material som t ex videodagbok från senaste skivspelningen och gamla videos på YouTube. Är det något genomtänkt ända från starten att dokumentera allt som har med bandet att göra? En Story of Angeline om tio år kanske?
Uffe: Videodagboken var en kul grej vi ville göra under inspelningen av Confessions. Det fungerade bra och responsen var helt okej. Vi hade en tanke om att göra detsamma med Disconnected men det blev inte lika frekvent. De videor vi gör till plattan nu är tänkt som ”videosinglar” och vår förhoppning är att plattan håller sig aktuell under en längre tid. Vi har planerat att släppa tre ”videosinglar” vilket betyder att vi har en kvar att göra. Låten är Solid Ground och vi tror att den låten har störst potential att nå ut till en bredare publik. Inspelningsplatsen är satt till Sthlm/Gärdet med start någon gång i april.

Min notering. I förra veckan släpptes slutresultatet av ett Stockholmsbesök i påskas.
[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=H7ErmWhGK3g]

11. Hur fixar man ett så trevligt gitarrljud som ni nu lyckats få till på två skivor?
Jocke: Man tar en Marshall-stärkare och vrider upp volymen ordentligt. Sedan så testar man ca 5-6 mikrofoner innan man blir nöjd och glad. Det brukar alltid sluta med en 57:a och en 421:a.

12. Var har ni gömt eran maskot Wülf?
Uffe: Wülf, eller Rawk ’n’ Wülf som vi brukar kalla honom tittar ofta fram på småtimmarna efter giggen. Ingen vet när eller var han kommer ifrån. Egentligen vet man inte riktigt heller VAD han är, det är lite som med den mystiske snömannen. Fast vår har skinnbyxor!!!

13. Hur uppdaterade håller ni er numera? Vem är den med bäst koll på de nya rockbanden? Vilken var den bästa melodiösa rockplattan förra året?
Tobbe: Jocke och Uffe är dom som är mest uppdaterad på ny musik
Uffe: Hmm svårt… Rivals Sons album var intressant, fast det kanske är mer classic rock.

14. Varför har ni (eller er grafiker) valt att rödmarkera det första N:et i skivans booklet men det andra C:et av skivans titel på er hemsida? Blir inte folk snurriga?
Uffe: Spännade att just DU såg detta. Det är givetvis med avsikt. En hemlig kod så att säga och den som knäcker nöten får tillbringa en natt med valfri bandmedlem.
Tobbe: Med begränsad budget blir det inte mycket mer. Vet du vad rödfärg kostar nu för tiden!?

15. I videodagböckerna får man se en sida av bandet som kanske inte syns på andra håll. Vem har den bästa bandhistorian?
Uffe: Tobbe :)
Tobbe: Uffe.

16. Ert skivbolag jämför er med 3 Doors Down och Daughtry. Är inte det att göra er en björntjänst?
Jocke: Rent kommersiellt sett så är det väl inte inte fy skam att bli jämnförda med dem. Men jag tycker verkligen att Angeline låter Angeline och inget annat.
Uffe: Jag håller faktiskt med Jocke här. Det är bara att tacka och ta emot när man blir jämförd med stora internationella akter. Men även jag tycker att Angeline har ett eget sound, även om man så klart kan hitta influenser.

17. Numera verkar det som att försäljningen av cd-skivor minskar medan försäljningen av vinyl ökar. Hur ser ni på försäljningen av fysiska produkter? Är det något som påverkar Angeline? Eller kommer vi att få se en klädkollektion på Dressmann år 2015?
Uffe: Vi jobbar på det. En idé som vi bollat fram och åter är att vi lanserar vårt eget mejerisortiment. Mp3-fil ska vara gott har jag hört.

18. Hur ser framtiden ut, bortsett från eventuella 25-årsfester och gig i Göteborg, hur vill ni att året ska bli?
Uffe: Det vore skoj om vi kunde få komma ut och göra lite fler gig. Gärna en sväng till good ’ol England. När det gäller Angeline försöker vi tänka långsiktigt och planen är att försöka hänga med ett tag. Det hade varit väldigt kul att få göra, om än ett litet, avtryck i rockhistorien.

Det blir inget nytt album i år, även om vi kan komma att skriva några låtar, men om allt går som det ska så är det aktuellt med en ny platta någon gång under 2013. Det är ju lite extra spännande med nästa platta som då blir vår tredje. Den brukar ju i musiksammanhang kallas för ”make it or break it plattan”. För om vi backar några år då skivbolagen försökte se någon långsiktighet i musikutgivningen var den tredje plattan mycket viktig för banden/bolagen. Det var ofta det tredje albumet som sedan ”visade vägen”.

Antingen så breakade bandet och hamnade långt upp på topplistorna eller så floppade skivan helt och bandet försvann. Vi är ju av den gamla stammen så för oss känns detta viktigt. Det är då vi ska förfina allt som är Angeline och snickra ihop tio till tolv kanonlåtar som summerar allt vi hittills gjort samt sätter fingret på det som är unikt för detta band.

19. Vem bangar en Fernet?
Tobbe: Inte jag, tvärtom älskar jag Fernet.
Uffe: Jag älskar Tobbe!
Jocke: Fernet bangar man aldrig.

20. Vem skulle ni helst av allt vilja jobba med på nästa skiva?
Tobbe: Jocke, Uffe och Janne vore det kanonskoj att jobba med. Även på nästa platta. ;)
Uffe: Vi hade ett internationellt namn som var tänkt att mynna ut i ett samarbete på Disconnected. Tyvärr så blev det av olika anledningar inte av. Vi får se om det möjligen kan bli något med det framöver. Jag tycker dock personligen att Jocke är en fenomenal låtskrivare och producent.
Jocke: Det finns ju otroligt många bra producenter och låtskrivare man skulle vilja jobba med men jag tycker att vi klarat oss väldigt bra hittills.

Rawk ’n’ Wülf vill gärna äga ett par ord:
– Buy the new album or I will hunt you dooooooooooooown!!

Andra bloggare om: , ,

← Föregående inlägg

Nästa inlägg →

2 kommentarer

  1. Kingen

    Görsketa bra:)

  2. Tempest

    Bra platta!

    Se till att införskaffa genast:-)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Visa min senaste bloggpost

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.