Zombievecka: ”When there is no more room in hell. The dead will walk the earth”

Jag kan inte påstå att jag är någon stor kännare av zombiekultur. Jag har sett några av de större zombiefilmerna, Romeros Dead-trilogi, Evil DeadBraindead och ett fåtal till. Men jag har aldrig läst någon roman eller tecknad serienovell om zombies. Jag och en kompis såg hela första säsongen av The Walking Dead på en och samma kväll när jag var sjukskriven efter armbrottet. Det var där jag blev biten. Ända sedan jag såg den där första säsongen så har jag haft lusten att se mer zombiefilm, eller att spela tv-spel med zombieinriktning (tänk er Fallout 3 med zombietema). Men jag gjorde inget annat än att se om Romeros Dawn of the Dead och, av någon konstig anledning, The Omen-trilogin.

Det som fascinerar mig med zombiefilm är inte en strävan efter att bli rädd eller skrämd. Jag är inte ute efter våld, blod och splattereffekter. Det jag vill se i en bra zombiefilm är utvecklingen av de mänskliga relationerna, dramatiken, social utveckling och de svåra frågor som vi faktiskt ställs inför när det samhälle vi idag lever i är försvunnet. Jag älskar den post-apokalyptiska kulissen och den personliga samt samhälleliga utvecklingen som sker i ett sådant samhälle. Så även om zombiefilmer kan vara läskliga, för det är dem, så är det alltså inte det groteska som lockar utan människans inre. Jag skulle älska om en The Walking Dead blev en långkörare som de där förmiddagssåporna som sänts sedan 1960-talet. Speciellt om den handlar om psykologi, politik, samhällsutveckling och allt sådant där som inte längre är som vanligt när det handlar om post-apokalyptisk science fiction. Blodfesten, effekterna och rädslan är bara en bonus.

Men för att lära mig mer och ta reda på var jag skall börja så har jag frågat en vän om tips på zombiefilmer. Kapten Doomfrost från Doomlobbyn har även han utlovat en text som berör zombies. Exakt vad den handlar om vet jag inte men vad jag vet är att han under hösten gått en kurs i hur man överlever en zombieinvasion. Själv har jag gjort en djupdykning bland zombierelaterad metal vilket resulterat i en spellista med de femton bästa zombielåtarna. Jag har även under sommmaren spelat tv-spelet The Walking Dead och nu när säsongsavslutningen är på intåg har jag summerat mina känslor och åsikter kring spelet.

Jag hoppas att den här temaveckan blir framgångsrik och att ni läsare uppskattar den. Jag inleder veckan med den här presentationen och bjuder er på en av mina favoritzombielåtar signerad Roky Erickson & The Aliens I Walked With A Zombie.

← Föregående inlägg

Nästa inlägg →

6 kommentarer

 1. Ohh, Zombies är underbart och särskilt walking dead. Håller med om att egentligen så är själva Zombisarna (?) underordnade och det är mer hur samhället ter sig efter en liknande katastrof som är intressant. Har inte spelat The Walking Dead spelet ännu, även om det står på att göra listan. Kan dock rekommendera Dead Island som jag tyckte hade en skön stämning.
  Filmerna 28 Days Later, och 28 Weeks Later kan vara sevärda på liknande tema.

  • Dead Island har jag funderat på att köpa enbart på grund av den löjligt läckra trailern.

   28 dagar senare och 28 veckor senare har jag sett båda två men kommer mest ihåg den första filmen. Kanske borde jag se om den andra? Jag minns att jag inte gillade att zombierna i filmen sprang (även om det så klart är en skrämmande tanke med snabba zombies).

 2. Fast andra säsongen av The Walking Dead är en långdragen gäspning just pga av att skaparna försökte sig på lite mer karaktärsdjup och det sociala samspelet. Jag förstår din poäng men just i zombiefilmer eller serier vill jag inte ha något djup. Jag älskar även jag den post-apokalyptiska kulissen men det måste finnas en känsla av total hopplöshet och bara en instinkt om att överleva. Jag blir ibland irriterad på människors konflikter i denna sättning och hur dumt de agerar ibland, i synnerhet när det handlar om att försvara sig själva.

  Med det sagt, tredje säsongen av TWD är slakt och rens på hög nivå. Det är så jag vill ha det. Jag rekommenderar dig att se mini-serien Dead Set. Big Brother-deltagare samt zombies. Brittisk serie som bara gjordes en säsong av men håller riktigt hög splatter och kvalitetsfaktor för att vara en b-serie.

  • Hela serien är ju som en såpopera i zombieskrud så att det skulle bli långsamt och ”trist” var väl att vänta. Hoppas att få åtkomst till andra säsongen på blu-ray i dagarna. Sambon har precis sett klart första säsongen och är ivrig att komma igång med andra säsongen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Visa min senaste bloggpost

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.