Andréas listar sina zombiefilmfavoriter

Andréas driver bloggen Sarcophagic där han skriver om hårdrock, skräckfilm och annan konst och kultur som gränsar mot det morbida. Eftersom han är den i min bekantskapskrets som jag tror har den bästa kollen på zombiefilm bad jag honom sätta ihop en topplista på sina favoriter.

De senaste åren har hysterin kring zombier exploderat. Det är tv-serier, remakes av gamla klassiker, ”zombie walks”, tatueringar och en massa annat. Alla verkar helt plötsligt gilla odöda människor.

Själv kan jag inte komma på när jag blev biten (pun intended) men det är ett bra tag sedan. Det är något med den post-apokalyptiska världen där allt har slutat fungera som fascinerar och att det till råga på allt finns odöda som släpar sig runt på gatorna ger en extra dimension. För släpa och stappla fram är vad en ”riktig” zombie ska göra om jag får bestämma. De ska inte heller visa några sorts känslor eller vråla som något matinémonster. De ska helt enkelt vara vandrande lik. Lucio Fulci var en som fick till det riktigt bra i Zombie Flesh Eaters, speciellt scenen då de försöker slå tillbaka mot de sävliga zombierna som bara marscherar framåt genom eld- och kulregn.

Så när Jarno frågade om jag kunde dra ihop en lista på mina favoriter tänkte jag att det skulle va en lätt match. Det var det inte. För att underlätta valde jag bland de filmer jag faktiskt har i min samling.

Varsågoda, utan någon speciell ordning. Här är mina favoriter:

Dawn of the Dead (1978)

Min favorit av George A. Romero och förmodligen den zombierulle jag sett flest gånger.

Zombie Flesh Eaters/Zombi 2 (1979)

Lucio Fulci visste hur man skapade läskiga zombier. Släpiga, ruttna och helt utan känslor.

Dellamorte Dellamore (1994)

Skruvad film om en kyrkogårdsvaktmästare som har fullt upp med att hålla folket på sin kyrkogård kvar i gravarna. Huvudrollen spelas av Rupert Everett, nu mer känd för mesigare filmer och röster i bl a Shrek.

Day of the Dead (1985)

Den tredje Dead-filmen utspelas mest under jord på en militärstation och Romero håller stilen och bjuder på bra med zombieaction.

Night of the living Dead (1968)

George A. Romeros klassiker håller fortfarande. Svart snubbe i huvudrollen var ett djärvt drag 1968.

Dawn of the Dead (2004)

En nyversion av min favoritzombirulle. Mina förväntningar var låga och även om de odöda springer så gillar jag denna rulle.

Let Sleeping Corpses Lie (1974)

Skön rulle med ett par coola scener men samt även en del ofrivilligt humoristiska scener. Även känd som The Living Dead at The Manchester Morgue.

Braindead (1992)

När jag läste att Peter Jackson skulle regissera Sagan om Ringen-filmerna blev jag lugn, han hade ju gjort Braindead.

Night of the living Dead (1990)

Remake av Romeros klassiker, denna gång i färg och regi av specialeffektsmästaren Tom Savini. Jag gillar.

Död Snö (2009)

EIN, ZWEI, DIE! Norge slår Sverige på fingrarna när det gäller skräckfilm. Här får vi följa ett kompisgäng som stöter på nazizombies uppe i fjällen. En massa dålig humor och blod. Klart sevärd.

The Walking Dead

Kanske den bästa TV-serien någonsin. Bygger på de coola serietidningarna av Robert Kirkman. Jag var helt skakig av lycka efter det första avsnittet och serien har fortsatt att leverera grymt bra zombieskräck.

← Föregående inlägg

Nästa inlägg →

1 kommentar

  1. ”Zombi 2” och ”Let the Sleeping Corpses Lie” skall jag försöka se i helgen. Tack för tipsen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Visa min senaste bloggpost

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.