Att sätta ihop en lista med femton låtar om zombies är inte det enklaste man kan göra. Speciellt inte när de tre första band jag kommer att tänka på när det gäller zombieinfluerad metal inte finns tillgängliga på Spotify. Så därför kan ni lyssna på dom via YouTube här ovanför, inledande låten är Impetigos Breakfast At The Manchester Morgue som är en hyllningslåt till zombierullen Let the Sleeping Corpses Lie (vilken Andréas rekommenderade här om dagen). Utöver det bjuds ni på Six Feet Under (från den tiden då de fortfarande var bra) i form av låten Revenge of the Zombie. Den tredje låten är Pit of Zombies med Cannibal Corpse som handlar om en man som blivit kastad i en grop full av zombies.

Sedan har vi Spotifylistan, AFJ: Zombievecka. Låtarna är tyvärr inte i någon speciell ordning, utan de är mest placerade lite huller om buller. Eftersom jag har mest koll på zombielåtar som är dödsmetall så är det också dödsmetall som utgör majoriteten av listan.

Necrophagia Embalmed Yet I Breathe
Det är välkänt att både Killjoy och Phil Anselmo är väldigt intresserade av skräckfilm. På omslaget till Holocausto de la Morte har man valt ut motiv från diverse Lucio Fulci-filmer. Anselmo på gitarr och det är förvånansvärt lyckat. Det låter så fantastiskt fult och passande till vad man lyssnar på, otroligt smittande. Själva låten handlar om en nybliven zombies trånande efter mänskligt kött.

Bloodbath Eaten
Officiellt handlar låten om en tysk kannibal, men det skiter jag fullständigt i. I min värld handlar denna midtempo death metal-låt om en människa som vill bli uppäten av en zombie. En modern klassiker inom genren och den bästa insats jag hört Peter Tägtgren göra på flera år.

Gorefest When The Dead Walk The Earth
Ytterligare en midtempodöding. Den här gången med holländska Gorefest som släppte ett par skivor under 1990-talet men den enda riktigt bra var False. La Muerte som min låt kommer ifrån släpptes efter det att bandet återförenats 2004 (ungefär som de flesta andra 90-talsband som en gång lagt av). Kanske inte den bästa låten som bandet spelat in men jag älskar gitarrmelodin som ligger och lockar bakom det sköna riffet. Förmodligen inte en äkta zombielåt men titeln anspelar på ämnet så därför kör vi denna.

Electric Wizard We Live
Riffet! Åh det underbara riffet! We live, Not dead, We live, We kill. Hur kan det handla om något annat än zombies? Skall precis som alla andra Electric Wizards låtar spelas på hög volym och gärna när man är lite berusad.

Witchery Plague Rider
Då har jag ytterligare en sådan här tveksam låt. Det finns egentligen ingenting som tyder på att den handlar om zombies, men den handlar om odöda (och det är väl zombies ändå?). Fett riff och en av Witcherys bästa låtar från 2000-talet.

Obituary Slowly We Rot
Så när vi ändå är på Snedstegsstigen så är det lika bra att passa på med den här klassikern. Ordet ”zombie” nämns aldrig och det är säkert väldigt lätt att hävda att den handlar om ett brustet förhållande. Men nu snackar vi ändå zombies och känslan man får när man hör låten är exakt densamma man får när man upptäckt att man är i en zombieinfesterad zon. Och hur kan man hävda att följande textrad handlar om något annat? “Fight them all in a living hell / Slowly rot and you die / You fight death as you’ll realize / Kill them all / Fight them all, join me, slowly we rot / Slowly we rot. Dead to all”.

Repulsion Eaten Alive
Enda grind core-låten på denna lista. Och kanske också den mest uppenbara zombielåten. Den handlar om hur du blir uppäten av zombies.

Saint Vitus Return of the Zombie
Jag träffar fortfarande folk som hävdar att det var en bra grej att Saint Vitus återförenades med Wino eftersom att Die Healing inte var ett värdigt avslut. Korkad åsikt, mer än så säger jag inte. Return of the Zombie är en klassisk kal och mörk Saint Vitus-låt. Det är mer punk än andra band och det gillar jag. Skynda lyssna nu innan zombien hinner i fatt dig och biter dig!

Entombed But Life Goes On
Egentligen en Nihilist-låt och även om den kanske är mer true så föredrar jag den här eftersom det var den första jag hörde. Alla som säger sig lyssna på hårdrock borde ha hört den här och lärt sig att älska den. Fett gitarrljud, sjukt bra sång och underbar låt. Tuff låt som dessutom handlar om hur den döde återfått medvetandet även om hen fortfarande ser ut som ett lik.

Autopsy My Corpse Shall Rise
När Autopsy bildades och släppte sina klassiska skivor handlade deras låtar snarare om slakteri, sjukdomar och diverse smittor. Men i och med återföreningen 2010 vandrade man in på zombies. Precis som Entombeds låt handlar det här om en zombies uppvaknande.

Tankard Zombie Attack
Tyska thrasharna i Tankard är mest kända för att besjunga den finaste tyska pilsnern. Några anhängare av den tyska Reinheitsgebot vet jag inte om de är, men i Zombie Attack har någon druckit för mycket samtidigt som denne kollat för mycket på zombiefilm. Otroligt bra thrash metal-låt!

Ramesses Baptism of the Walking Dead
Med Mike Greening från Electric Wizard spelar även Ramesses långsam doom med en förkärlek till riffet, som sig bör. Men handlar den här låten om hur en grupp människor själva skapar zombies genom ett oheligt dop?

Death Breath Dead But Walking
Nicke Anderssons dödsprojekt tillsammans med bland andra Scott Carlson från Repulsion. Fantastisk gammaldöds som handlar om zombies. Så klart!

Death Zombie Ritual
Innan Chuck Schuldiner började spela mer teknisk dödsmetall fanns där ett ”vanligt” dödsmetallband som ändå fortfarande var bättre än de flesta. Death är kanske tillsammans med Autopsy det bästa dödsmetallbandnamnet som ett band kan ha. Zombie Ritual är en hård dödsmetallåt med en fantastisk hook och handlar om en zombieritual där de uppmanar dig att dricka från deras splatterbägare så att de kan fullborda ceremonin. När man läser den här texten är det uppenbart att Chuck blev en bättre textförfattare samtidigt som bandets blev mer tekniskt orienterat.

Coffins Altars In Gore
Midtempo dödsmetallsludge från Japan. Jag har ingen aning om den här låten handlar om zombies. Jag tror det, men jag är inte säker då Uchino varken artikulerar eller kan engelska vidare bra. Positivt i min mening för då kan man koncentrera sig på att inte blir söndermalen av musiken istället. Musiken är som en långsam våg av zombies som närmar dig och du befinner dig i en 300 meter djup gränd som du inte kan ta dig ur ifrån. När zombien väl nått dig är du fullkomligt slutkörd, inget är lämnat åt slumpen. Förmodligen är du så trött efteråt att du själv blivit en zombie under tiden.

Det var det det! Om du missade länken till spellistan där ovan så kommer det en spelare här. Kommentera gärna med dina egna zombielåtfavoriter. Ett tips är att du laddar ner spellistan till din telefon och lyssnar på väg till jobbet. Jag lovar att det blir en mycket behagligare resa med kollektivtrafiken om du gör så. Mycket nöje!