Intervju: 220 Volt

220 Volt tillhör tillsammans med Europe och Treat till tre av de mest klassiska svenska melodiösa hårdrocksbanden. I år firar samtliga tre band på ett eller annat sätt 30-årsjubileum. För 220 Volts del är det 30 år sedan den självbetitlade debutskivan kom, men det är också 25 år sedan bandets mest framgångsrika skiva Eye To Eye släpptes.Men det är inte det enda roliga utan bandet har i år återförenats. Inte för att fira forna skivor utan för att släppa ett nytt album. Jag försökte ta reda på om bandet skulle spela på årets hemliga upplaga av Muskelrock, men man menade att det var för nära i tiden. Vill du veta mer, läs gärna intervjun eller läs på om bandets diskografi på deras Facebook-sida. Har du aldrig hört 220 Volt så kan du lyssna på tio av mina favoritlåtar (spellistan heter 2,2kV och återfinns på Spotify) efter intervjun.

Jag kommer ihåg att ni återförenades med Prisoner of War-sättningen redan 2002 och spelade bland annat på Sweden Rock Festival. Ni släppte en form av samlingsskiva (Volume 1) och en liveskiva (Made In Jämtland), var det då tänkt att det inte skulle bli någon ny skiva eller var det något annat som satte stopp för det?
220 Volt:Det var egentligen meningen att vi skulle göra en grej runt att vår första singel fyllde 20 år. Sedan fick vi Sweden Rock-giget och efter det så kom det erbjudanden om andra spelningar, men vi hade egentligen ingen plan just då. Vi gjorde ett antal gig som vi spelade in och gav ut som Made In Jamtland. Lite senare i processen jobbade vi med en massa låtar och började planera för en platta. Peter Hermansson vår trummis hoppade dock av bandet och ville testa andra vägar, ett tag efter det så kändes det som att vi inte fick det fokus vi ville ha på detta för att det skall gå att genomföra en inspelning av en hel platta. Så jag och Thomas Drevin som ursprungligen startade bandet ville inte ta det vidare i den form det var just då.

Vad har hänt för/med bandet de senaste åren sedan 2002? Hur har snacket er emellan varit inför framtiden de senaste åren?
220 Volt:2009 gjorde vi en nyinspelning av Heavy Christmas, den gick inte att få tag på sedan länge och många frågade efter den. Efter det så fick vi lite mer konkreta idéer om hur vi skulle kunna fortsätta, under 2010 jobbade vi ganska mycket. Tyvärr fick vi inte det utfall vi ville ha av detta, så jag och Thomas började spela in en platta med ett sidoprojekt som vi drev under 1996-98 ungefär. Vi fräschade upp arrangemangen på en del av det vi skrev då (som inte är så mycket hårdrock) och har spelat in en halv platta ungefär. Men då började det dyka upp lite förfrågningar om Volt och dessa jubileum under 2013, och vi bestämde oss för att nu gör vi detta seriöst. Så nu har vi faktiskt en plan! :)

Hur hittade ni nye sångaren Anders Engberg? Fanns det regelrätta auditions eller var han någon som ni satt ert sikte på sedan tidigare?
220 Volt:Anders har vi hört i olika sammanhang genom åren, alltid gillat rösten. Vi checkade upp lite saker han gjort och lite videos o.s.v. Vi har ju många gemensamma bekanta så vi grejade numret och ringde helt enkelt. Sedan träffades vi över en bit käk och snackade lite om hur ett samarbete skulle kunna se ut, lyckligtvis gillade han låtarna han fick av oss. Det var nog den avgörande faktorn för hans del.

Hur har Engbergs intåg i 220 Volt påverkat låtskrivandet? Kommer han med låtidéer som vilken bandmedlem som helst, eller hur ser låtskrivarprocessen ut för er?
220 Volt:Hittills har vi spelat upp utkast för Anders och så går vi vidare med de som vi alla gillar. Anders kommer med mycket sångidéer och skriver texterna, ibland ändrar vi gemensamt nåt ord eller ackord för att få till bästa möjliga låt. Oftast finns i det första utkastet ett förslag till melodi, Anders brukar använda det han gillar och sedan skruvar han på sin egen karaktär och frasering, har funkat väldigt bra!
Han är ju rätt obegränsad som sångare, så man kan i stort sett ta en låt vart som helst utan problem för honom.

Ni släppte tidigare i år era skivor digitalt. Har dem fräschats upp på något sätt?
220 Volt:Sony/BMG som äger inspelningarna släppte äntligen (ok, vi har tjatat) plattorna. Nej, materialet är oförändrat, tyvärr!

Två skivjubileer i år. Dels fyller debuten 30 år och Eye To Eye 25 år. Firar ni detta på något speciellt sätt?
220 Volt:Nej, inga konkreta planer.

Mats, du nämnde i vår korrespondens att ni hade lösa planer på att släppa lös några nya låtar redan före sommaren. Har planerna kommit så pass långt att ni kan avslöja om det endast blir en digital release eller om ni kanske släpper det som en 7″/10″-vinyl?
220 Volt:Som det ser ut nu blir det bara en digital release.

Den femårs-jubilerande lilla och gemytliga hårdrocksfestivalen Muskelrock har haft besök av många äldre band kombinerat med nyare band från idag men som spelar klassisk hårdrock. Bland annat har band som Girlschool, Raven, Thor, OZ och Silver Mountain spelat där. Det vore ett perfekt ställe för 220 Volt att spela på (och släppa lös de där nya rökarna).
220 Volt:Vi är rätt sent ute för att få gig i sommar, det mesta är fullbokat tyvärr. Vi har ett nytt agency som jobbar med bokningar och vi får se vad vi kan få in för gig. Det blir mer fokus på det när vi släpper ett album, vi är ju klara för Sweden Rock Cruise i april och det är ett par månader tidigare än vad vi hade tänkt spela live dock.

Smakprovet ni la upp på er Facebook-sida lät lovande, men jag undrar om det finns några element av ”Sauron” kvar i det moderna 220 Volt? Hur, om alls, skiljer sig det nya materialet från det gamla?
220 Volt:Det är ganska stor spridning på materialet i dagsläget. Vi känner att vi får testa oss fram och inte begränsa oss nu i skrivfasen. Hur det ”nya” 220 Volt kommer att låta börjar ta form , men spretar just nu från tung bluesig hårdrock till ett par AOR-doftande låtar. Vi behöver skriva lite mer. Vi har aldrig medvetet sagt att nu gör vi en sån här eller sån här skiva, därför är våra plattor väldigt olika. Samma sak nu, vi verkar inom området klassisk hårdrock med melodier, det är det vi kan och ungefär så kommer det att låta. Men vi har ingen låt som direkt påminner om Sauron, nej.

När jag gjorde lite snabb research inför denna intervju bläddrade jag i Janne Starks ”Encyclopedia of Swedish Hard Rock & Heavy Metal 2”, där skrev han att det fanns omkring 40 outgivna låtar i 220 Volts ljudarkiv. Finns det någon sanning i det här?
220 Volt:Nej, det finns mycket mer. Men vid tiden för att han skrev boken så kanske siffran var däromkring.

När vi ändå är inne på arkivfrågor så undrar jag också om det finns gammalt videomaterial som är av tillräckligt hög kvalitet (ljud osv syftar jag på här ;)) för att släppas publikt?
220 Volt:Det finns en del! Finns också en hel del material som om det genomgick lite ljud/bild förbättringar skulle gå att ha som bonusmaterial eller liknande på någon DVD. Det skulle krävas extremt mycket jobb för att få ihop det, intresset för det är nog i ärlighetens namn inte så stort. Den tiden lägger vi hellre på att skapa nytt.

Vad tycker ni om hårdrocken i dagens Sverige? Om ni skulle få välja två förband att ta med er ut på en två veckor lång turné i Sverige, vilka skulle ni helst ha med er? Varför skulle ni ta med just dem?
220 Volt:Av de nya yngre banden så har jag inte så bra koll i ärlighetens namn. Det finns en slags mall för hur produktioner skall låta idag (lite som på 80-talet) vilket gör att många band känns lite profillösa för mig. Av de gamla banden tycker jag att både Europe (senaste) och Electric Boys gjort bra plattor! De skulle kunna få supporta oss, då kommer det lite folk också. :)

Hur håller ni er à jour med era instrument numera när ni spelat så länge som ni har gjort? Får ni känslan av att ni kanske fastnar i gamla hjulspår när ni spelar/övar ert instrument? Hur gör man i så fall för att bryta sig loss och tänka i nya banor?
220 Volt:Det är ett konstant övande, man måste spela lite hela tiden för att hålla igång. De flesta av oss lirar ju också mellan varven med coverband o.s.v. för att få spela lite mer. Då får man automatiskt en variation, du måste planka 5 låtar som du inte lirat förut kanske.

Jag har precis börjat spela elgitarr och sitter hemma och försöker lära mig att spela. Jag undrar om Mats eller Thomas har några bra tips på vad man ska tänka på när man börjar spela gitarr? Det jag gör nu är att jag försöker lära mig att spela en låt som jag verkligen gillar (Problem Child med AC/DC) och mäter framgången i hur väl det går att känna igen låten jag spelar.
220 Volt:Vi som är självlärda i grunden och har pluggat lite musik på senare år kanske inte är de bästa att ge dig råd. Dock, vi har en kompis som var väldigt seriös med att lära sig spela gitarr, han anmälde sig faktiskt till en kurs och hade turen att få en bra lärare som hjälpte till med grunderna. Tror han gått tre terminer nu och är riktigt duktig. Som med allt annat i livet som man kanske inte är så haj på, ta hjälp av nån som kan. Sedan beror det väl på ambitionsnivå, vad har du för mål? Ditt mått på framgång hittills, att folk ska känna igen låten är väl en bra ambition till att börja med. ;-)

Tack igen! Och hoppas att ni får ett grymt 2013!
220 Volt:Tack och detsamma till dig Jarno!

← Föregående inlägg

Nästa inlägg →

2 kommentarer

  1. Fin intervju!

    Jag var aldrig riktigt fast för 220 Volt, men ändå håller jag med om dess betydelse. Kul läsning!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Visa min senaste bloggpost

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.