Muskelrock 2013 i text och bilder

Muskelrock i Blädinge, strax utanför Alvesta, Småland har de senaste fem åren blivit ett mecka för starka män och kvinnor som törstar efter fest och rock. I och med femårsjubileumet så utannonserades inga band officiellt utan samtliga hölls hemliga av festivalledningen. Något som inte lyckades fullt ut då bland annat nyheten om det ryska bandet Aria bokats läckte ut relativt tidigt. Njut här av ett tre sidor långt reportage från Blädinge.

För mig har sommaren de senaste åren inletts med festivalen Muskelrock, och så även i år. Minnena från fjolårets hemska väder och kyla gjorde sig påminda redan i februari varför jag och mina vänner bestämde oss för att hyra en husvagn av ett lokalt företag. Förmodligen det bästa initiativ jag tagit än så länge under året. Trots avsaknad av regn och kyla.

Thorsdagen – rysk heavy metal och chilensk doom metal

Trots de hemliga artisterna så känner jag ingen som stannade hemma av den anledningen i år. Alla vänner som varit där tidigare år åkte dit ändå med vetskapen om att man får en bra upplevelse. Vissa hävdar att Muskelrock är trvehårdrockarnas hemvist, och så må det se ut på folket, men mer fel kan man inte ha. Trots att man ser personer med tröjtryck av så obskyra band som det finska speed metal-bandet Ranger, ”Rysslands Iron Maiden”-ARIA eller bootlegs med Heavy Load-tryck, så är det mer eller mindre ingen som bryr sig om vad du gillar så länge du inte dyrkar Sabaton.

Efter att vi installerat oss i husvagnen så fanns inget annat att göra än att hälsa på husvagnsgrannarna – i det här fallet ett gäng från Stockholm – och bussgrannarna från Finland. Otroligt trevligt gäng de tjugo som kom från Finland gjorde att jag missade Vidunder som jag planerat att se. Så istället var Vampire det första band jag såg, och det passade sig inte riktigt i dagsljus. Fortfarande ett habilt gig och deras ruttet enkla dödsmetall går alltid ner. Därefter var det dags för Stockholmsbandet Dead Lord att inta inomhusscenen Rotundan, vilket man också gjorde med besked. Detta relativt nya band slog verkligen undan benen på mig och deras kompromisslösa rock satt perfekt och den glädje man såg på scen var enorm! Jag tycker att det är väldigt få band i den här gitarrdrivna hårdrockskategorin som faktiskt lyckas med att leverera på samtliga punkter. I 95% av fallen så brukar banden inte ha en tillräckligt bra sångare, men i Hakim har Dead Lord en riktig klippa. Ett av festivalens bästa gig! Har du missat bandet, kolla upp det direkt (finns på Spotify)!

Därefter var det dags för tysk Mercyful Fate-metal i form av Attic. Efter att ha orerat om det bandet för några månader sedan så tröttnade jag ganska fort, men tänkte att det kunde vara kul live. Det var det. I tre låtar ungefär. Bra tryck i pipan men alldeles för få låtar som lyfter tillräckligt högt för att vara något annat än ett helt okej band man ser i brist på annat. Trist! Efteråt var det då dags för det band som alla snackat om inför Muskelrock 2013 – ARIA.

ARIA är ett band som knappt har spelat utanför östra Europa. Bara någon dag före Muskelrock besökte man Helsingfors och spelade sitt första gig i Finland. När man då på Muskelrock spelar sitt första gig i Sverige så är den svenska hårdrocksunderjorden på helspänn. Själv har jag inte någon vidare koll på annat än enstaka låtar utöver skivan Герой асфальта (Hero of Asphalt på engelska). Så utan att ha någon som helst koll på hur mycket de spelat live så både syns och hörs det att de har rutin och teknisk skicklighet. Som helhet är giget helt okej men med både toppar och dalar. Men tyvärr lyfter det alldeles för sällan. Låtmaterialet är kanske inte heller det bästa, ibland låter det som rysk AOR för att i efterföljande låt vara rysk heavy metal. Ibland är låtarna förvånansvärt lika gamla klassiker, spelade verkligen en rysk version av Black Sabbaths Heaven And Hell, eller var det en egen låt? Helt klart ett kul gig även om hajpen inte riktigt hjälper till.

Sist av allt kollade jag in tre låtar med Procession, doom metal från Chile. Deras snabbare doom var helt klart intressant men jag har väldigt svårt att se doom metal live utan att ha hört låtarna tidigare. Det var så pass intressant att jag var nära med att köpa deras skiva To Reap Heavens Apart (2013, High Roller Records) på vägen ut men valde att provlyssna på Spotify först (gör du det också). Efter Procession så var det husvagnssängen som väntade så det fick bli en tidig kväll.

Om fredagen kan du läsa på nästa sida.

← Föregående inlägg

Nästa inlägg →

7 kommentarer

 1. Dead Lord låter riktigt bra. Får nog ta och skaffa deras senaste.

 2. …verkar vara trevlig festival, Skogsröjet. Och ni hadeuppenbarligen enbra helg.

   

  Får också kolla in Dead Lord. Lovande..

 3. IHATE hadde Solstice plattorna. Båda av dem.

 4. Husvagn låter ju guld, vart hyrdes den?

  • Vi hyrde från något lokalt bolag. Kommer inte riktigt ihåg vad de hette dock. Finns flera liknande bolag så det är väl bara att googla. :)

 5. Hej! Låter riktigt bra det där med husvagn! Vad hette stället du hyrde på och vad kostade det?
  tack på förhand
  aron

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Visa min senaste bloggpost

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.