Fredagslåten Vecka 5: Dissection

Jag fick hem Grand Magus senaste skiva Triumph And Power (2014, Nuclear Blast) igår men hade inte någon tid att lyssna på den då. Istället upptäckte jag i morse innan jag sprang iväg till jobbet att den nått Spotify varför jag snabbt laddade hem skivan. Så jag lyssnade igenom den en gång på jobbet idag och gillade det jag hörde, helt klart bra. Får se om den växer över det strecket. Jag kommer att återkomma till den senare.

Men det jag skall prata om idag är något helt annat. Nämligen Dissection. Ett band som jag älskade som tonåring, men några år därefter sålde alla skivor med pga politiska anledningar. Ett år efter att jag sålt dom så köpte jag på mig bandets skivor igen.

Mitt första möte

Den första låt jag hörde med Dissection var Where Dead Angels Lie från magiska Storm of the light’s bane (1995, Nuclear Blast). Det var min gymnasieklasskompis Erik som spelade upp den för mig. Första reaktionen var att det var oljud. Några veckor senare lyssnade jag på den igen och jag älskade låten. Men det är inte den utan Night’s Blood som jag vill spela för er idag.

Det var något speciellt med ett par av de nordiska black- och death metal-skivorna som kom omkring åren 1993-1996. Om vi för stunden bortser från Dissection så släppte Unanimated sin klassiska Ancient God of Evil (1995, No Fashion Records), Sacramentum släppte sin debutskiva Far Away From the Sun (1996, Adipocere Records) och Emperor släppte In The Nightside Eclipse (1994, Candlelight Records). Det släpptes under framför allt 1994 flera mer välkända skivor än två av de nämnda, men detta var skivor som jag lyssnade mycket på de första åren efter studenten.

Night’s Blood är en fantastisk black metal-låt. Just nu är det kanske den allra bästa black metal-låt som någonsin skrivits. Produktionen är underbar! Riffen är rakbladsvassa och karga men ändå så otroligt melodiösa och låten känns verkligen lika kall, mörk och skräckingivande som skivans omslag. Jag har ingen aning om hur det spelas men ibland låter det som att melodi och riff är samma onda entitet.

Och sången då? Den bästa sång som något black metal-band någonsin spelat in (säger jag med viss reservation mot Attila Csihars samlade repertoar). Det finns så mycket ondska, känsla och avsky i rösten men ändå kommer varenda ord och betydelse fram som om varje vers var en enorm löpsedel.

Kvasi-poesi bortom det sensationslystna

Lyriken då? Fantastisk ungdomspoesi lika viktig och känslomässig som den Kent och andra musikjournalisters favoriter. För mig, en vilsen ung pojke vägde följande rader extra tungt.

Loneliness in the embrace of you autumn night
The night that froze my cries
Deep into the woods glows a fading light
I sold my soul, cold as ice

I drown in the colour of your eye
for a black heart will only find beauty in darkness
I breathe it’s eternity to absorb the sky
where the shadows of death may lie

Jag vet inte om det är min mångåriga relation till skivans texter men de särskiljer sig från andra black metal-texter på något sätt. Kanske är det sökandet bortom de enkla och banala, rent vardagliga handlingarna som på något sätt lockar?

Tidigare ikväll rekommenderade jag min middagsgäst som de senaste veckorna intensivt lyssnat på The Somberlain (1993, No Fashion Records) att lyssna på Storm of the Light’s Bane och den här låten. Några minuter efter att vi skiljts åt fick jag ett sms-meddelande:

”Glad att jag väntat och får uppleva det nu. Som en storm ur högtalarna. :)”

och ytterligare några minuter senare:

”Jävlar alltså, svårt att smälta Night’s Blood!”.

Hur svårt har du att smälta Night’s Blood och Storm of the Light’s Bane? Jag är redan inne på min fjärde omgång med Storm of the Light’s Bane för ikväll.

← Föregående inlägg

Nästa inlägg →

2 kommentarer

  1. Fantastiska skivor från en fantastisk grupp. Iaf innan det som hände i Keilers Park, efter att Jon avtjänat sitt straff så brydde jag mig aldrig om att ta upp bekantskapen med Dissection igen.

    • Du bör absolut ta upp kontakten med Dissection igen eftersom ”Reinkaos” är en riktigt bra skiva!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Visa min senaste bloggpost

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.