Låtsnacket är en artikelserie här på AFJ där en lyssnarpanel tilldelas fem låtar att lyssna på och sedan skriva om. Tjusningen är att de inte får någon mer information än musiken; inga artistbiografier, ID3-taggar eller annat som kan färga upplevelsen delas ut.
Stone Carpet - Exordium

Stone Carpet – Exordium

I mitten av omgång sex av Låtsnacket hittar vi ytterligare ett göteborgskt band, Stone Carpet. Man skulle visserligen kunna tro att det är ett stockholmsband då det på bandets Facebook-sida annonseras spelningar i huvudstaden stup i kvarten. Men så är alltså inte fallet. Stone Carpet är en trio (Björn Stenmark trummor, Jörgen Eriksson bas och sång samt Magnus Stenbäcken gitarr och sång) som spelar en hårdrock besläktad med Tool och de övriga stora amerikanska grungebanden.

Bandet släppte under 2012 en EP i kvartalet för lyssning via Spotify. Den första EP:n heter Exordium och det är därifrån den tredje låten, The Massive, i den här omgången har tagits från. De resterande tre EP:s heter Narratio, Argumentatio och Peroratio.

Just nu bygger man egen studio hemma hos en av bandmedlemmarna samtidigt som man under tiden filar på nytt material. Nytt material skall spelas in i den egna studion och släpps till allmänheten förhoppningsvis någon gång under året.

Chief Rebel Angel (Metal!)
Tumme ner!Nej. Det här passerar mig helt utan något som helst intryck. Fullkomligt neutral, på gränsen till urvattnad för att inte störa eller irritera någon. Och då blir betyget förstås tummen ner – musik ska helst gripa tag i lyssnaren för att det ska bli riktigt bra. Tycker jag då.

Andréas (Sarcophagic)
Tumme ner!En hel del TOOL-känsla de första sekunderna, skön basgång, men sen blir jag mest trött. En ganska bra låt som för mig förstörs av den lite mesiga sången. Tummen ner!

Thimp
Tumme upp!Jag verkligen älskar basen i denna låten. Inte bas som i ”dunk,” ”dunk”, ”dunk”. Utan basistens skicklighet. Jag hittar verkligen inget dåligt med denna låten. Musikerna verkar, från mina öron hört, tekniskt lysande. Sången är bra och när man har båda bra musik och sång så är det ju bara upp till lyssnaren hur bra man tycker låten är.

Smuts
Tumme upp!Tekniskt och väldigt välspelat – men ändå kaxigt! Sången är varierad och sjungs mer med känsla än skolning – och det är en bra sak. Påminner en del om Faith No More p.g.a. basens framträdande roll. Det här är inte musik jag brukar lyssna på, men låten växer för varje gång jag hör den. Antar att det är något jag får ta fram skämskudden för i vissa sammanhang.