På torsdag drar Sweden Rock Festival igång men jag kommer inte att vara där själv utan skickar dit rockreportern Rock ’N’ Wülf. Senast fick vi läsa om hans förväntningar på rockåret 2014, och nu är det dags att se vilka fem band ülven anser att man inte får missa om man skall till Sweden Rock Festival. Vill du ha låtarna i Spotify så finns det en spellista, Five Bands You Must See At SRF2014.

[divider]5 band du måste se på Sweden Rock Festival[/divider]

Torsdag

Red Dragon Cartel (kl 12.00, Rock Stage)

Klockan 12.00 ställer sig forne Ozzygitarristen Jake E Lee med sitt nya band, Red Dragon Cartel, på Rock Stage. För den inbitne hårdrockaren behövs nog ingen närmare presentation av Jake E Lee. För er andra skall nämnas att Jake var medlem i Ozzy Osbournes band mellan åren 1983 – 86 och medverkade på albumen Bark At The Moon (1983) och The Ultimate Sin (1986). Det som gör att du ska se detta är att Jake är den mest underskattade gitarristen i Ozzys band och när han nu för första gången på många år äntrar scenen på Sweden Rock Festival ska du givetvis sälla dig till skaran för att avnjuta denna strängbändarkavalkad!

Tesla (kl 18.15, Rock Stage)

Nästa band du bör spana in är amerikanska Tesla. Bandnamnet och flera av de tidiga albumen har hämtat inspiration till sina titlar från vetenskapsmannen Nikola Tesla (1856 – 1943) och hans uppfinningar. Tesla besökte festivalen 2008 men innan dess är det många år sedan (om någonsin) bandet gästade Sverige. Gillar man ”straight forward hardrock” med en krydda blues så ska du definitivt kolla in dessa herrar. Tesla är dessutom högaktuella med ett nytt studioalbum Simplicity.

Fredag

Q5 (kl 14.00, Sweden Stage)

Ni som växte upp under 80-talet känner säkert igen följande band, Q5. Det släppte under åren 85 – 86 två album vilka sinsemellan spretade väldigt mycket musikaliskt. 1985 års Steel The Light är renodlad Heavy Metal och innehåller bandets största hit Missing In Action. 1986 kom uppföljaren When The Mirror Cracks. Bandet har på den bytt både musikalisk inriktning och sound. Personligen lyssnade jag mest på bandets andra album och tycker självklart att det ska bli kul att se detta band då det förmodligen är den enda chansen att få se dem. Om det blir någon fortsättning efter denna festivalspelning återstår att se. Jag anar att det inte något mer, så passa på under Sweden Rock Festival!

Black Sabbath (kl 22.00, Festival Stage)

Fredagen avslutas med Black Sabbath. Har du inte sett Black Sabbath tidigare så är detta förmodligen din sista chans att göra det inom Sveriges gränser. Det är dramatik på hög nivå då bandets grundare och gitarrist Tony Iommi just nu genomgår behandling för sin cancer. En cancer som enligt Iommi själv tär så pass mycket under turnéer att den nuvarande svängen mycket väl kan bli den sista. Kort och kort, BE THERE!!!

Lördag

Y&T (kl 16.30, Festival Stage)

Yesterday and today, numera Y&T, har en lång karriär bakom sig. Jag har haft det stora nöjet att se dem på klubbturné i Sverige de två senaste åren och om jag säger att de rockar fett så är det nästintill en underdrift. Y&T visar verkligen var skåpet ska stå, ska bli kul att se om de kan få till den där intima rockklubbkänslan trots stor scen på Sweden Rock Festival.