Låtsnacket är en artikelserie här på AFJ där en lyssnarpanel tilldelas fem låtar att lyssna på och sedan skriva om. Tjusningen är att de inte får någon mer information än musiken; inga artistbiografier, ID3-taggar eller annat som kan färga upplevelsen delas ut. Låtsnacket #7 är alltså en temaomgång. Tanken var att den här omgången skulle publiceras inför Muskelrock, men extrem tidsbrist satte stopp för det. Men bättre sent än aldrig!

Efter klassisk brittisk hårdrock utförd av amerikaner så fortsätter vi med typiskt brittisk hårdrock tolkad av andra nationaliteter. Den här gången är det psykedelisk doom metal som tolkas av finska Seremonia. Omgångens andra låt heter Itsemurhaaja och översätter vi det till svenska så hittar vi ordet självmördare. När bandet bildades vet jag inte men bandets självbetitlade debutskiva släpptes 2012 av det finska välrenommerade skivbolaget Svart Records. Itsemurhaaja är tagen från bandets andra skiva Ihminen (2013, Svart Records) vilket på svenska betyder människa.

Seremonia spelar egentligen lite mer tempofylld proto metal, men jag valde ut bandets mer doomiga låt eftersom det är en personlig favorit. Så här finns mer att upptäcka för den som är intresserad av finskspråkig medaljongrock!

Chief Rebel Angel (Metal!)
Tumme ner!Tummen Ner! Okej, så här är det – spelar man musik som inspireras blott och bart av BLACK SABBATH’s debut så kan man inte misslyckas helt. Det är dock ingen garanti för framgång, och i det här fallet tycker jag att det inte riktigt lyfter. Men det är kul att sången är på finska, trots att jag inte fattar ett smack!

Andréas (Sarcophagic)

Tumme upp!Doom och med sång på det finska språket är en inte bortskämd med. Coolt! Ett till band jag inte hade koll på men som faller mig i smaken. Tummen upp!

[symple_toggle title=”Mer information” state=”closed”] Facebook | Spotify [/symple_toggle]