Låtsnacket #8: Sommarspecial

Låtsnacket är en artikelserie här på AFJ där en lyssnarpanel tilldelas fem låtar att lyssna på och sedan skriva om. Tjusningen är att de inte får någon mer information än musiken; inga artistbiografier, ID3-taggar eller annat som kan färga upplevelsen delas ut. Låtsnacket #8 är en sommarspecial. Det som den här gången är annorlunda i Låtsnacket är att det återigen är ombytta roller. Den här gången fick jag tio låtar av Rebellängeln på Metalbloggen att lyssna igenom under sommaren. Här är mina ord.

Låt #1:

Tumme upp!Riktigt bra producerad death/doom metal. Det låter väldigt brittiskt. Lite som en mix mellan My Dying Bride, sentida Primordial och Vallenfyre. Men bara för att jag nämner tre brittiska band så är det väl bandet svenskt eller amerikanskt. Mer koll än att det är en riktigt bra låt har jag inte! Tumme upp!

Låt #2:

Tumme ner!Vet inte varför, men introt gjorde att jag förväntade mig en lätt rap till musiken. Men sedan kom sången och jag började genast tänka på Lenny Kravitz. Jag gillade låten de första gångerna jag hörde men tröttnade redan på tredje genomlyssningen. Den är för lång och enformig. Så från tumme upp går jag till tumme ner!

Låt #3:

Tumme ner!Mer klassisk progressiv rock med flöjt som ett centralt instrument. Jag vet inte riktigt. De enda rockband som jag kan komma på med flöjt som en central del i soundet är Blood Ceremony och Jethro Tull, och detta är ingetdera. Det här är inte heller lika bra som dessa två band, så jag måste tyvärr peka neråt med tummen.

Låt #4:

Tumme upp!Så länge vi bortser från Nifelheim så är black metal något som jag inte lyssnat på koncentrerat på väldigt lång tid. Jag har helt enkelt inte varit speciellt sugen. Men det här är ganska snäll black metal, vilket gör att det är lätt att ta till sig. Jag känner igen det här men kan inte placera det. Jag tror att det är nordiskt (eller tyskt), men vilket band det är vet jag inte. Jag tycker att det låter som att de sjunger om guden Tiamat. Riktigt skön låt! Tumme upp!

Låt #5:

Tumme ner!Jag gillar introt som är ganska stillsamt och fint, men sedan går det åt skogen. Det blir alldeles för modernt och det håller inte. Speciellt inte när det sjungs på tyska och jag påminns om Rammstein. Rammstein är ett hemskt band som ingen bör lyssna på! Det finns ett enda band som sjunger på tyska och som jag gillar och det är Die Toten Hosen. Är detta Die Toten Hosen (jag har inte hört de senare skivorna) så har de ingen skam kvar i kroppen när de lirar så dålig musik! TUMMEN NER!

Låt #6:

Tumme upp!Inledningen ger mig lite sydstatsarbetarkänsla, och det är för det mesta riktigt bra. Senare visar det sig också att låten handlar om arbete. Eller det tråkiga i att dagligen behöva stå vid fabrikens löpande band, och att på så sätt slösa bort sin tid. Gillar konceptet men tycker kanske inte att utförandet riktigt håller fullt ut, men ändå tummen upp!

Låt #7:

Tumme upp!KiLLeR DWaRfS! Det här är ett kanadensiskt band som jag lyssnade lite på i min ungdom. De har inte så speciellt många riktigt bra skivor, men ett gäng riktigt bra låtar kan man hitta. Och den här låten, Nothin’ gets nothin’ är en av dom. Deras lite mer melodiösa (och hårrocksinfluerade) heavy metal är väldigt trevlig. Den här låten kommer från skivan Dirty Weapons, men kolla även in den självbetitlade debuten. Tummen upp!

Låt #8:

Tumme upp!70-talsrock, den tredje i den här stilen på den är blandskivan. Är jag så förutsägbar? Men tyvärr känns det här mer som ett albumspår än en singel och den står sig inte riktigt på egna ben. Schysst solo och en rätt bra sångare dock, men låten i sig är just nu inte något speciellt. Men hellre fria än fälla känner jag just nu, speciellt eftersom ”arbetarlåten” fick tummen upp. Så tummen upp!

Låt #9:

Tumme upp!Det börjar med ett otroligt bra intro som lätt skulle passa in som filmmusik i en science fiction-skräckis! Speciellt när man hör kvinnan skrika efter hjälp! Åh så stilfullt! När jag hört det här så tänker jag direkt på Arjen Lucassen, både Ayreon och Star One. Jag vet att det inte är något av de banden, men helt klart är att det här är alldeles fantastiskt och det här är absolut något som jag måste kolla upp närmare när jag får veta vad det är. Är det Mats Levén (KRUX) som sjunger? Utan tvekan den bästa låten på den här blandskivan och det går inte göra annat än att ge TUMMEN UPP!

Låt #10:

Tumme upp!Efter den mekaniska science fiction-låten hoppar vi direkt till en organisk 70-talslåt med fantastiskt bra sång! Det är känns lite som en efterdyning av den Rival Sons-hajp vi haft på senare år. Det som slår mig är att sången är helt superb! Sångaren låter emellanåt lite som Chris Robinson från Black Crowes, och det här MÅSTE vara ett amerikanskt band för inte kan det vara ett svenskt band med en så duktig sångare (fraseringar och allt sitter). Låtens text är inte direkt svår, utan det handlar om frihet. ”Freedom” är nästan det enda som sjungs under låtens första fyra minuter. Och sedan kommer Black Sabbath-tyngden! Helt klart ett intressant band, och det genererar en TUMME UPP!

[divider]Summering[/divider]

De två bästa låtarna var låt 1 och 9. Så till slut blev det sju tycken tummar upp mot tre tummar ner vilket betyder överlag bra låtar. Dock lägger jag in en liten brasklapp på två av retrolåtarna som inte riktigt höll, men som friades pga ”konceptidéerna”. Hade det varit en mer regelrätt recension, så hade bilan fallit över dem istället. Det är ju trots allt sommar, och jag har fortfarande semester!

Inför sommarspecialen så trodde Rebellängeln att jag skulle plocka samtliga låtar, men jag kände sedan tidigare endast till en enda låt av de tio jag fick. Jag känner igen ytterligare en låt men kan inte placera den. Så jag måste säga att det var väl utvalda låtar, och jag fick några nya band att kolla upp. Framför allt det här progressiva metal-bandet måste jag veta vad det är!

Nu skall jag lyssna på Ayreon!

← Föregående inlägg

Nästa inlägg →

6 kommentarer

 1. Nej, det tar lite tid för alla internetleverantörer att uppdatera sina DNS:er. Jag har bytt webbhotell så det tar lite olika lång tid innan det fungerar. Om du inte har semester så för du läsa från jobbet imorgon då det går utmärkt att nå sidan från GU. :)

 2. Kul!
  Ska skriva en kommentar med alla låtar när jag kommer åt listan å en dator, men som första svar kan jag iaf säga att1:an är ”The Pale Haunt Departure” från 2005, med NOVEMBERS DOOM.
  9:an är svenskt, med Carl Westholm (KRUX, CANDLEMASS och även AVATARIUM, vill jag minnas). JUPITER SOCIETY heter de, låten från skivan ”Terraform”. Och visst har herr Leven ett finger med i spelet…!

 3. Jag gillar Rammstein. Speciellt Mutter-skivan. Kraftwerk och Rammstein, det är fina grejer det. ;)

  • Jag glömde bort Kraftwerk, men så gillar jag endast en skiva på grund av att den handlar om Tour de France. ;)

 4. Okej, nu ska vi se…

  1) NOVEMBERS DOOM med titelspåret från 2005 års ”The Pale Haunt Departure”. Grymt bra låt, tycker jag, och Chicagobandet är aktuella med rykande färska nionde (och hittills bästa) albumet ”Bled White”.

  2) Låt två är supergruppen MANIC EDEN, ”Pushing Me” från den självbetitlade skivan från 90-talet. Innehåller Vandenberg på gitarr, Tommy ALdrich på trummor, Rudy Sarzo på bas… men du har verkligen satt fingret på det. Detta är, så här i efterhand, mer av en albumlåt snarare än en singel.

  3) Norska LUCIFER WAS med ”Blundered In Homes” från ”In Anadiis Bower”. Jag tycker detta är fint jag!

  4) Snäll black metal, det är fokus på sväng snarare än pisk. Från Finland som du! ;-) BEHEXEN, låten heter ”Awaken Tiamat”. Bra refrän framförallt!

  5) DIE KNAPPEN ”Kein Weg Ins Licht” med bland annat SODOM-Angelripper på sång. Fast det låter lite RAMMSTEIN gillar jag låten.

  6) …vi stannar i Tyskland. Detta är ZODIAC, ett tyskt band, och låten heter ”Assembly Line”, hämtad från deras debutskiva ”A Bit Of Devil”. Aktuella med tredje skivan nu i höst, och jag tror detta skulle få Jarno att ge tummen upp!

  7) JAAAA! KILLER DWARFS. Så. Jävla. Bra!

  8) Örebrobandet CAPTAIN CRIMSON, men jag skulle så här i efterhand ha val titelspåret från utmärkta ”Dancing Madly Backwards” istället för detta lite PINK FLOYD-minnande albumnummer vid namn ”Don’t Take Me For A Fool”. Jäkla bra skiva dock!

  9) …svenskt. Carl Westholm (KRUX, CANDLEMASS, AVATARIUM) har sitt eget projekt vid namn JUPITER SOCIETY. Detta är låten ”Rescue And Ressurection” från ”Terraform”, och just här är det Öivind Tronstad som sköter sången…men visst har Levén ett finger med i spelet!

  10) Sist men inte minst: Amerikanska SPIRALARMS med låten ”Freedom”. Jag gillar att låten är både lugn och svintung, och skivan är mycket bra. Som du noterade: sångaren är riktigt jäkla bra.

  Så. Kul?
  Repris?
  Hojta till i så fall! :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Visa min senaste bloggpost

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.