Fredagslåten: Lost Horizon – Sworn In The Metal Wind

När Lost Horizon släppte sin debut Awakening the World (2001, Music For Nations) var det en mycket omtalad sådan. På stan snackade folk om en ett riktigt hårdrocksband, och inte ett något som syns på Voxpop som Hammerfall. I hårdrocksmagasinen skrevs det om en ny fantastisk skiva. Jag köpte skivan samma dag som den släpptes i skivbutikerna. Jag hade med mig min bärbara CD-spelare och var otroligt glad när jag lyssnade på skivan under resvägen hem.

För er som inte känner till Lost Horizon så är de ett power metal-band med kraftiga särdrag från heavy metal och Manowar. Från början hette bandet Highlander och hade mellan 1990-1994 Joacim Cans (känd från Hammerfall) som sångare. Men så långt kom aldrig den upplagan av bandet eftersom bandet las på is 1994.I mina öron är det fantastiskt att man la ner bandet 1994 så att man kunde återförenas 1999 med en ny sångare (då den gamle var för upptagen med sin huvudsyssla). Daniel Heiman som den nye sångaren hette var, och är, nämligen en otroligt begåvad sångare. Kanske skulle jag vilja se att han är den bästa hårdrockssångaren som kommit fram sedan 1990.

Fredagslåten den här gången är Sworn In The Metal Wind. Det är en riktigt skön ösig låt med helt fantastisk sång av Heiman. Lyssna bara på hur han fraserar orden, hur otroliga hans sångmelodier gör att man gärna sjunger med och det rent tekniska då han ena stunden sjunger lugnt, för att vända och bli arg. Det är helt fantastiskt!

Det verkar dessutom som att Daniel Heiman skall göra återkomst på hårdrocksbanan. Det är tydligen ett kristet progressivt power metal-band som fått låna Heiman för en skiva. Harmony heter det bandet. Jag lyssnade på ett smakprov igår och även om Daniel fortfarande sjunger fantastiskt, så var musiken inget för mig direkt. Vill man inte lyssna på Harmony, men vill ha mer av Heimans röst så kan jag rekommendera bandet Heed och power metal-bandet Crystal Eyes skiva Confessions of the Maker (2005, Heavy Fidelity) på vilken han sjunger samtliga spår.

Men strunt i det och lyssna istället på Sworn In The Metal Wind. Det sägs att den här skivan är anledningen till varför Joey DeMaio och Manowar inte längre vågar spela in nytt material. När de hörde Lost Horizon så förstod de att de aldrig skulle skriva bättre låtar, och därför istället satsade på att spela in sina gamla skivor på nytt. Tyvärr spelade Lost Horizon endast in två album, och en återförening verkar det inte vara på tal om.

← Föregående inlägg

Nästa inlägg →

4 kommentarer

 1. helvete! Tack för påminnelsen. Sjukt längesen jag hörde detta. Rösten alltså!

 2. Det var inte igår jag lyssnade på Lost Horizon. Men fan vad bra det är. Waaaaah!

  • Det är riktigt jävla bra faktiskt. Rösten är det bästa. Han är nästan lika bra som Joey Tempest och Göran Edman. :)

 3. Lost Horizon´s debut album är ett av de bästa albumen som någonsin kommit från Sverige. Lost Horizon lånade mycket av sin stil från ett av de bästa banden någonsin Crimson Glory vilket de inte gjord någon större hemlighet av då de spelade Crimson Glory´s ”Red Sharks” live när jag såg de.

  Lost Horizon kunde gått väldigt långt sorgligt att de inte kunde komma ihop och se professionellt på bandet för ingen av bandmedlemmarna har gjort något som är i närheten av LZ efter att bandet splittras.

  Det är subjektivt och en smaksak men Joey Tempest är ingen större sångare tekniskt sätt Göran Edman är bättre men Daniel Heiman ställer båda i skåpet förmodligen en av Sveriges bästa sångare, trist att han kastar bort sin karriär.

  Nästan kriminellt hur de i Lost Horizion kan kasta bort den otroliga potential Lost Horizon hade p.g.a. av inre bråk. Man Up återbilda Lost Horizon! hur många älskar alla på sin arbetsplats? ändå går man ditt och gör sitt arbete.

  Lost Horizon återfinns i ”Hidden Music Treasures” kategorin med deras musikvideo ”Again Will The Fire Burn”
  http://seance.blogg.se/2011/february/hidden-music-treasure-12.html

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Visa min senaste bloggpost

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.