Fredagslåten: Uncle Acid – Mt. Abraxas

Äntligen fredag! Från början hade jag tänkt att bjuda på en annan låt denna Halloweenhelg, men så köpte jag ett öl som jag ville kombinera med en låt. Ölet jag plockade på mig var Freigeist AbraxXxas bryggt av Braustelle i Köln. Det självklara musikaliska matchningen till det här ölet är Mt. Abraxas med Uncle Acid & The Deadbeats. Har du inte hört låten så hittar den på skivan Mind Control. Men framför allt, lyssna på den direkt!

Ölet är en weissbier men av rökt sort. Ölet är ett nytt öl som inspirerats av en äldre tysk tårtveteölstyp (ja, tårtinspirerad veteöl) som heter Lichtenhainer. Ölet har en något starkare alkoholhalt än de vanligare veteölen och ligger på 6%. Det rökta, lite åt baconhållet, kommer från malten. I glaset ser ölet inte riktigt ut som en vanlig veteöl utan är lite mer färgstark om än minst lika grumlig.

[lightbox link=”https://www.afairjudgement.com/wp-content/uploads/2014/10/abraxxxas-1.jpg”]

Mt. Abraxas & AbraxXxas

Mt. Abraxas & AbraxXxas

[/lightbox]

Personligen älskar jag veteöl. Framför allt älskar jag att dricka veteöl under en varm sommardag. Mig veterligen finns det inget öl som slår den upplevelsen av att njuta av en nyupphälld veteöl. Ofta visar det sig att den första klunken med enkelhet blir 12 och ölet är mer eller mindre uppdrucket. Riktigt så var det tyvärr inte med Freigeist AbraxXxas.

Till en början var ölet lite för surt och den där rökta baconsmaken passade mig inte riktigt. Tro nu inte att jag inte gillar rököl för det gör jag, trots att de ofta brukar smaka rökt korv. Tidigare i somras drack jag en rökt veteöl från Schlenkerla och den var fantastiskt god!

Jag tror att det var det syrliga som gjorde att jag inte riktigt fattade tycker för det här ölet. För när det gäller suröl så är det raka motsatsen mot vad som gäller med veteöl. Jag dricker det helst inte alls, men om jag måste så går det väldigt långsamt.

Att Uncle Acid skulle referera sin låt till Aleister Crowley och hans drama om den gnostiska mässan är väl ganska självklart men jag funderar hur det är med bryggeriet? De måste väl ha haft detsamma i åtanke när de valde att döpa en rökt tårtveteöl till AbraxXxas?

Jag gillar kopplingen mer än ölet.

← Föregående inlägg

Nästa inlägg →

3 kommentarer

  1. Kul, jag stod och höll i just den där flaskan men valde bort den…!

    • Haha! Du som verkligen inte tycker om veteöl bör inte ens komma i närheten av den här flaskan. ;)

      Men du kanske gillar bacon (fast i så fall är det nog godare med riktig bacon)?

  2. Veteöl är fanimej det finaste som finns. Förutom dom dåliga. :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Visa min senaste bloggpost

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.