Det börjar bli lite väl mycket öltema här på bloggen just nu. Förra fredagen så skrevs det ett lätt berusat inlägg om hårdrocksklassiker och öldrickande. Riktigt så kul skall vi inte ha det idag. Men imorgon så kommer jag att ha det riktigt kul då jag skall besöka Örebro Öl & Whiskey Festival på Conventum. Men hur parar man ihop det med en låt utan att hamna inom samma låtkategori som förra veckan? Jo, man går till bluesen och dricker en bourbon, en whiskey och en öl. Fredagslåten den här veckan är One Bourbon, One Scotch, One Beer med George Thorogood.

Låten är en klassiker och skrevs ursprungligen av Amos Milburn. Milburn har jag ingen som helst koll på men det jag har läst mig till är att han gillade att skriva låtar om att dricka, att festa och umgås med kvinnor. Tänk er en svart David Coverdale som hade sin storhetstid mellan 1940 och 1960. Förutom One Scotch, One Bourbon, One Beer (originalet heter så) så hette några av Milburns allra största hits Bad, Bad, Whiskey, Trouble In Mind och One Hour Past Midnight. Trots dessa titlar så fastställdes det aldrig huruvida Milburn skulle haft ett alkoholproblem.

John Lee Hoker gjorde en cover på Milburns låt och drack sin bourbon före sin irländska whiskey (scotch) för att avsluta med en öl. John Lee Hooker gjorde sin version till lite mer av en blues boogie och ändra lite i textflödet. I min tycke en bättre version än Amos Milburns original. Men bäst version har alltså George Thorogood gjort, och det av en otroligt simpel anledning. Och den är att han kombinerade två Hookerlåtar till en.

Thorogood ”medleyfierade” två av John Lee Hookers låtar och fick på så sätt sin egen version av denna klassiker. George tog en annan av Lee Hookers originallåtar, House Rent Boogie, och kombinerade den med One Bourbon, One Scotch, One Beer för att på så sätt ge sistnämnda låt lite extra bakgrundsinformation. Ett genialiskt drag tycker jag!

Den första låten börjar med att han protagonisten meddelar sin hyresvärd att han förlorat sitt jobb. Hyresvärden säger att han kan komma in med hyran en vecka senare. Han hittar inget jobb under veckan och förklarar det för hyresvärden. Och inte får han sova hos sin kompis då frugan emotsätter sig. Så han återvänder till hyresvärden (en äldre kvinna) och berättar att han fått ett jobb och skall betala sin hyra så snart han får sin första lön. Han blir insläppt, men hämtar endast sina värdesaker för att därefter gå på krogen för att dränka sina sorger.

Now by this time I’m plenty high,
You know when your mouth a-getting dry you’re plenty high
Looked down the bar I say to my bartender
I said ”Look man, come down here”, he got down there
So what you want this time?
I said ”Look man, a-what time is it?”
He said ”The clock on the wall say three o’clock
Last call for alcohol, so what you need? ”

One bourbon, one scotch, one beer

Bilden är tagen från DeviantArt-användaren BitumeXs profil.