Fredagslåten: Spids Nøgenhat – Lolland falster

Årets första fredagslåt kommer från Danmark och får mig att längta ännu mer till våren och sommaren. Spids Nøgenhat heter Danmarks just nu bästa liveband (man vann pris på den danska grammisgalan för årets liveband samt årets album) och är det band som jag lyssnat på allra mest sedan mitten av december.

Jag upptäckte bandet via en kompis som tipsade om bandets Mere lys. En sång om hur världen behöver mer kärlek, frihet och ljus. En alldeles fantastisk sång, men den låt jag fastnat för på senare tid är den första singeln från skivan Kommer med fred (2014, Badafro Records); Lolland falster. En alldeles underbar och skön video där bandet åker runt i en gammal folkabuss och sitter i högt grönt gräs. Bara de första tre sekunderna av videon får mig att längta till sommaren något så enormt.

Den som kan sin danska och har koll på svampar vet att Spids Nøgenhat översätts till Toppslätsskivling. Har man den vetskapen så kan man dra den enkla slutsatsen att det är klassisk syrarock man spelar. Självklart sjunger man också på danska. Lolland falster handlar, så som jag tolkar det, om hur storstaden begränsar människan. Framför allt hur politiker och en viss typ av människor tycker att människan skall vara och bete sig. Medan mentaliteten ”på landet” är lite ledigare och att det är lite friare i ”utkantsdanmark” där man kan ha påsen öppen. Men tydligen är det inte så låten skall tolkas enligt sångaren Uffe ”Guf” Lorentzen.

Man kan säga att Spids Nøgenhat är Danmarks svar på Graveyard. Båda spelar gammal musik för hippies och har nyligen nått framgång efter långt och hårt arbete. Dessutom gillar de hasch och skriver fantastiska låtar!

← Föregående inlägg

Nästa inlägg →

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Visa min senaste bloggpost

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.