Kan ni ge de läsare som inte känner till er en snabb introduktion, vilka är Pike? Och vad gjorde bandmedlemmarna innan ni samlades i Pike?

Pike är ett band från Kungsör i Västmanland, bildat 2008 av mig, min bror Alvin och vår vän Erik Palm. Innan Pike spelade vi i olika band och genres. Brorsan och Palm lirade fuzz/stoner i Menhiir och jag lirade skate/punkrock i Stillborn Subject. De banden lade ner eller upplöstes ungefär samtidigt, så då föll det sig naturligt att vi skulle ha ett band tillsammans.

Vi har spelat mycket live och släppt två demos (Beneath Death Valley 2008 och Beyond The Surface 2009) och sen spelade vi in vårt debutalbum 2011 hos Tomas Skogsberg i Studio Sunlight. Den släpptes 2012 som To Cross The Great Divide på vårt eget bolag, Death Valley Records. Efter att plattan släpptes har vi legat lite på is nästan, då vi bott utspridda över Sverige (Kungsör, Uppsala & Lund). Men vi har ändå lyckats knåpa ihop två-tre gig om året sedan dess.

Men till slut så tröttnade jag och Alvin på att det aldrig hände nått och att vi aldrig kunde lira så mycket som vi ville. Så vi tog ett gemensamt beslut alla tre om att vi skulle fortsätta med en ny gitarrist och vi skiljdes som vänner. Och nu har vi Ludvig Lovén på gitarr och det funkar hur bra som helst. Så nu är vi jävligt på G igen, jävligt taggade på att lira, skriva nytt och bara taggade på Pike i allmänhet.

Ert senaste släpp är To Cross the Great Divide, hur ser framtiden ut på den fronten?

Just nu ser det ut som så att vi jobbar för fullt med att skriva nytt material och repa och så. Vi har en hel del låtar på G, men när de kan tänkas släppas på skiva vågar jag inte sia om. Vi har lite planer och idéer på vad vi vill göra, men vi tar det lugnt och stressar inget. Det får ta den tid det tar. Men det kommer nytt, det kan jag lova. Det är bara en fråga om tid (och pengar).

Genrerna doom/sludge/långsam/tung musik börjar även dessa överbefolkas av mediokra band, hur gör ni för att nu ut och över dessa? Vad, utöver musiken, tror ni är viktigast för att lyckas med att nå ut?

Vi gör det vi alltid gjort; skriver bra låtar och solida plattor. Vi försöker alltid göra tung musik utan några direkta hämningar. Vi hämtar inspiration från alla möjliga genres. Tycker vi att det vore fett med lite blastbeats mitt i en låt, då kommer vi slänga in lite blastbeats där. Jag tycker också att vi är ett väldigt ärligt band. Vi har inga vanföreställningar om hur världen eller branschen fungerar. Vi jobbar hårt och gör vår grej. Om folk gillar det så är det ju underbart. Om folk inte gillar det så är det deras förlust, vi kommer alltid göra vår grej och köra på.

Ni har ju inte existerat i så många år, ni bildades år 2008, hur erfarna är ni på att lira ute?

Vi är väldigt erfarna skulle jag vilja säga. Vi hade ju band innan Pike som lirade en hel del ute. Och Pike har ändå funnits i sex år, och vi har spelat en hel del live under den tiden. Vi har gjort ett antal gig med Kongh, öppnat för Baroness, lirat på Krökbacken-festivalen ett par gånger och en massa annat. Förutom de senaste två åren då, som jag nämnde tidigare.

Efter många om och men ska ni äntligen spela på  Broder Tuck i Stockholm tillsammans med Jahoomha och Mushroom Caravan Overdrive. Vad kan publiken förvänta sig?

Publiken kan förvänta sig en powertrio av det klassiska slaget som bjuder på fullt ställ från start till mål. Vi har ingen picknick på scen, utan det är röj hela tiden. Vi kommer bjuda på låtar från plattan, äldre låtar och lite sprillans nytt också.

De som tidigare inte hört er, hur bör de förbereda sig bäst inför ert gig?

Lyssna på plattorna. Det är väl det lättaste sättet. Allt vi släppt finns på vår Bandcampsida, och albumet finns på Spotify också.

Så ett gig i Stockholm i februari, men när kan de som bor i andra delar av landet se fram emot att få uppleva er live?

Så snart som möjligt, förhoppningsvis. Vi jobbar hela tiden för att fixa gig och styra upp diverse saker och för att komma ut och lira runt om i Sverige. Sen så har vi lite lösa planer inför framtiden med våra vänner i Haoma, men mer än så kan vi nog inte säga om det än så länge.

Och slutligen, vilken var 2014 års bästa skiva?

Oj, det där är ju alltid en lika svår fråga. Jag har ett gäng som det står mellan, men blir jag tvungen att plocka bara en så säger jag Eyehategods nya. VIlken jävla comeback. Riktigt skitig sludge av högsta märke. De gör en fan aldrig besviken. Förutom den har jag lyssnat mycket på nya Mastodon, Electric Wizard och Springsteen. Men Eyehategod lyser lite starkare än alla andra i år.

Pike, Jahoomha & Mushroom Caravan Overdrive LIVE @ Broder Tuck

Pike, Jahoomha & Mushroom Caravan Overdrive LIVE @ Broder Tuck

[symple_toggle title=”Mer information” state=”closed”] Pike @ Bandcampe | Pike Webshop | Pike @ Facebook [/symple_toggle]