Intervju med Mammoth Storm

Den här intervjun var tänkt att göras i december då Mammoth Storm skulle till Stockholm och spela. Det giget flyttades fram och man fick förhinder att vara med. Nu på lördag, den 7e februari spelar Mammoth Storm på Down Town i Falkenberg. Så nu i tid inför lördag så tar jag ett snack med Mammoth Storm och frågar lite om hur framtiden ser ut gällande spelningar och eventuella fullängdsalbum.

Kan ni ge de läsare som inte känner till er en snabb introduktion, vilka är Mammoth Storm? Och vad gjorde bandmedlemmarna innan ni samlades i Mammoth Storm?

Det kan vi göra! Vi är en trio från Värmland som i livesammanhang utökas till en kvartett. Musiken vi spelar kan nog kategoriseras som någon form av episk doom. Relativt hård och rå på sina ställen men inte helt utan andra känslolägen. Vår sångare och basist återfinns även i Draconian men annars har vi inga större meriter att skylta med även om vi spelat lite från och till alla tre.

Ert senaste släpp är Rite of Ascension, hur ser framtiden ut på den fronten?

Om du menar på släppfronten så arbetar vi med att sätta ihop en hel LP nu med nya låtar som är planerad att slå ner på er någon gång under året. Vi har i dagsläget fyra låtar färdiga och siktar på att göra ett par till innan inspelning.

Genrerna doom/sludge/långsam/tung musik börjar även dessa överbefolkas av mediokra band, hur gör ni för att nå ut och över dessa? Vad, utöver musiken, tror ni är viktigast för att lyckas med att nå ut?

Trots frågeställningen så hoppas man ju ändå på att det är bra musik som är den bästa medicinen här.  Syftet med bandet och målet vi strävar mot är trots allt själva musiken och vad vi kan göra med den. Sedan räcker det ju att kolla i skivbacken och demohyllan därhemma för att inse att världen är orättvis ifråga om vem och vilka som kommer någon vart. Vi har ju haft flyt och fått bra respons utan att göra så mycket mer än att spela in låtar och trycka ut dem på Bandcamp.

Vi har kört på utan att ha några svulstiga planer från början. Nu när vi ändå kommit så långt att vi har ett bra bolag i ryggen, vilket delvis bygger på att vi satsat på den visuella framtoningen och eget nätverkande, så hoppas man ju på att det ska hjälpa oss att komma ut ur skogarna och att stormen på så vis ska växa i styrka. En del band gör allt för att synas utan att komma någon vart och en del vill helst vara hemliga men blir stora ändå. Vi är mest nyfikna på vad vi kan åstadkomma tillsammans och hoppas att det vi själva vill göra kan uppskattas tillräckligt för att vi ska få spela in skivor och komma ut på vägarna. Att få uppmärksamhet är nog egentligen ganska enkelt med tanke på alla tabun vi omges av men det ska väl helst inte vara för utstuderat?

Ni har ju inte existerat i så många år, ni bildades år 2012, hur erfarna är ni på att lira ute?

Det stämmer att vi är ett relativt nytt band. I och med detta, samt att vi inte lagt ner oss i någon större utsträckning med att ragga speltillfällen, har vi bara hunnit med en spelning tillsammans med Monolord i Gävle än så länge. Det var utmärkta Klubb Fuzz där som bjöd in. Spelningen gick jävligt bra och gav helt klart mersmak. I dagsläget  har vi ett par spelningar bokade och till hösten när skivan är ute har vi en europasväng på gång som vi ser fram emot.

Mammoth Storm spelar på Down Town i Falkenberg den nu på lördag den 7:e Februari. Vad kan publiken förvänta sig?

Om de förväntar sig att bli krossade under malande ljudmattor så kommer de inte att bli negativt överraskade. Vi kommer damma av EP’n och ett par låtar till varav minst en blir en försmak av i vilken riktning LP’n drar åt.

De som tidigare inte hört er, hur bör de förbereda sig bäst inför ert gig?

Vill man nypa EP’n och snygg merch ska man se över hushållsbudgeten och i övrigt förbereder man sig bäst genom att lyssna in sig och vara lagom berusad/öppensinnad för att få ut det mesta av oss. Om man vill känna hur ljudvågorna fladdrar i byxbenen så är det hippiepantsen på och är man klent byggd kan det vara bra med tyngder i fickorna.

När kan de som bor i andra delar av landet se fram emot att få uppleva er live?

Vi ska spela i Östersund i mars tillsammans med Sorghegard och Stormdeath och kanske blir det ett gig i Sundsvall i samma veva. Sedan skulle Muskelrock vara kul. Man är ju där ändå och då kan man ju lika gärna spela lite också? Göteborg skulle sitta fint om någon ville ge oss möjligheten. Gärna i slutet av september då vi ändå är på väg neråt om det går som det är tänkt.

Och slutligen, vilken var 2014 års bästa skiva?

Taskig fråga! Sånt är ju jättesvårt men Blood eagle (Conan red.anm) är vi eniga om i bandet att den ligger bra till. Men vi lyssnar på massa olika genrer och det har ju kommit en del både besvikelser och godkända plattor i år. Håller vi oss inom ramarna för tyngre musik kan man ju slå ett slag för Ocean Chief. De släppte ju Universums härd 2014 och de förtjänar långt mer uppmärksamhet för den än de fått. Våra kömpisar i Monolord känner ni redan till och sedan kom det ju en del kul döds också till råga på allt som ex Mordbrand, Morbus Chron och Vanhelgd. Consolamentum med The Wounded Kings var ju också bra. Allt värt att kolla upp.

Tack och bock för äran att få ha medverkat på AFJ.  Insidious obscurity reigns!

[symple_toggle title=”Mer information om Mammoth Storm” state=”closed”] Facebook | Bandcamp [/symple_toggle]

← Föregående inlägg

Nästa inlägg →

3 kommentarer

  1. Kul att läsa. Det var ju av en av de trevliga snubbarna från bandet jag köpte deras platta Rite of Ascension när vi väntade på tåget hem från Muskelrock. Bra platta!
    Andréas skrev senast om: When Lucifer fell..

  2. Bevittnade spelningen i Falkenberg, riktigt tungt och skönt.

    • Kul! Jag har själv aldrig sett dom men kan tänka mig att det rycker gött i magen. :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Visa min senaste bloggpost

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.