Fredagslåten: Blind Guardian

Blind Guardian är ett band som jag nämnt ett par gånger, men aldrig skrivit något utförligt om dem. Vissa kanske också tycker att det inte finns något vettigt eller bra att säga om dessa tyskar. Det jag skrivit om Blind Guardian, och som någon kanske snappat upp, är att de i tonåren var ett av mina absoluta favoritband. De släppte i slutet av januari en ny skiva som jag ännu inte har lyssnat på, och förmodligen inte kommer att lyssna på den närmsta tiden.

Så när de annonserades som headliner på Metallsvenskan blev jag mer än superglad, och återvände till skivorna på ett vis formade mig som hårdrockare. Kanske behöver jag redan här och nu informera er om att jag inte längre intresserade mig något vidare för bandet efter 2003. Men trots det kommer jag att tänka på alla de där händelserna som Blind Guardian agerade ljudkuliss åt då när jag nu lyssnar på Valhalla, Majesty, Time Stands Still, I’m Alive och Lost In The Twilight Hall m.fl.

Clash of the Titans

Det är ändå väldigt intressant hur ett band som jag inte lyssnat på i mer än kanske 60 minuter de senaste tio åren lyckas med att återskapa en viss förhoppning om att det kanske blir ett bra gig där på Brickebackens idrottsplats i slutet av maj. Nu till det dråpliga. Jag kommer inte att kunna deltaga eftersom jag befinner mig på Tyrolen i Blädinge. Snacka om en monumental krock!

Så istället letade jag upp en konsertfilm med bandet på YouTube. Klickade lite på innehållsförteckningen och hamnade på Valhalla. Alltså det är en helt magisk låt och jag tänker att om Blind Guardian inte hade varit världens sämst klädda hårdrocksband så kanske fler hade vågat att lyssna på dem? För tro inte annat, det här med image är otroligt viktigt för hårdrockare. Men det är så klart inte det enda problemet, utan deras storslagna refränger och grymma riff och melodier är så klart också i vägen för de flesta.

Eller så är det fantasytexterna som gör att Blind Guardian inte kan vara något annat än ”pojkrumsmetal”? Men trots det är responsen man får på Valhalla i konsertfilmen ovanför helt fantastisk. Klicka och lyssna på en publik som fortsätter att sjunga i fem minuter efter det att låten egentligen är slut.

← Föregående inlägg

Nästa inlägg →

9 kommentarer

  1. Jag måste erkänna att jag tror att jag aldrig har hört Blind Guardian. Vet inte om det är värt att jag kollar upp dem?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Visa min senaste bloggpost

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.