Europespecial: Bag of Bones

Bag of Bones var den första av Europes skivor att nå en placering på den brittiska albumlistans topp 100 sedan Prisoners In Paradise gjorde det 1991. I Storbritannien hamnade man på plats 56. I Sverige hamnade man på en placeringsmässigt överlägsen notering, även om man kanske inte sålde lika väl. I hemlandet hamnade man på en helt klart hedervärd andra placering.

Om det är bandets återgång till sina bluesbaserade hårdrocksrötter som är anledningen till framgångarna vet jag inte. Men helt klart är att det låter som att bandet äntligen har hittat hem.

Riches To Rags

Ett tungt gitarriff inleder och Joey tar ton direkt. Han lämnar ingen pardon utan deklarerar direkt att den här inslagna vägen är framtiden. Personligen tycker jag att det tyder på karaktär att man som ett så stort band som Europe var/är vågar att avvika för att göra det man själv vill. Man spelar ju ändå musik för sin skull. Jag älskar det snabba partiet efter andra refrängen och under gitarrsolot. Det är fullt ställ och jag bara öser med!

This is the sound
Of us falling apart
This is the sound
Never getting back to the start

I guess we’re going down
These are the days
For better or worse
We gotta seal our fate
We’re breaking out
It’s a world gone mad
But I have never felt so alive
We’ve gone from riches to rags
8/10

Not Supposed To Sing The Blues

Det här är Joeys låt. Han sjunger verkligen fantastiskt och har skrivit en text om hans rockuppväxt. Gillar låttiteln, refrängen och texten. RIktigt Black Sabbath-tungt riff i den här låten men den detalj som jag nog gillar mest i hela låten är slagverket som någon där i bakgrunden slår på efter den andra refrängen. Sedan kommer det tunga riffet och solot. Första gången jag hörde den här låten tyckte jag att den var otroligt trött och seg, men den har verkligen växt med åren. Otroligt bra låt! Klarar du av att hitta samtliga artistreferenser som Joey bjuder på?
8/10

Firebox

På turnén sålde man tändsticksaskar som hette Firebox. Fånigt men ändå ”rätt”. Det är på senare år som jag tycker att Ian börjat spela trummor på ett intressant vis och speciellt i den här låten visar han på lite mer puls än vanligt. Kanske roboten börjar vakna? En mellanlåt men det ”exotiska” inslaget men annars en ganska typisk albumlåt och här finns inget att hämta hem.
4/10

Bag of Bones

Stämningsfullt akustiskt intro och Joey visar återigen på varför han är en av landets främsta sångare. Jag vet inte varför jag gillar den här texten så mycket men det är något med hur den presenteras. Det är en annan ton i hans röst som gör att den är mer än balsam för själen. I den här låten sjunger på det sätt som jag vill att David Coverdale ska sjunga idag. Balanserat, utan skrik och med stor känsla. Joeys låt detta och i slutet får vi ett snyggt solo. Väldigt skön låt och jag lyssnar ofta på den bara för att få höra Joey sjunga!

Jag tror att den handlar om kravallerna i London där Joakim Nilsson bor.
7/10

Requiem

En pianolåt för Mic Michaeli och den hade mycket väl kunnat integreras med nästa låt för nu är den bara i vägen mer eller mindre.
Inget betyg

My Woman, My Friend

Lugn bluesballad. Tungt och långsamt riffande och återigen är det Joey som briljerar tillsammans med Mics synth där i bakgrunden. Schysst stämning med emellan och tillsammans med Norums långsamma tunga riff. Schysst låt!
7/10

Demon Head

Ett tungt och svängigt riff inleder låten. Jag gillar refrängen och hur den byggs upp rytmiskt. Textraderna ”You give me something I can use, my friend / Some drunken honesty / You serve up some remedy / For my demon head” tycker jag på något sätt är väldigt bra och sanna. Bra rocklåt!
6/10

Drink And A Smile

Snyggt akustiskt gitarrintro med Joey och lite effekter på sången (eller sjunger han bara extremt nasalt?) gör den här låten till en väldigt skön låt. Organisk och Ian spelar inte på trummor utan någon låda. Otroligt skön och ”laid back” låt.
7/10

Doghouse

Stamprock! Det här är ytterligare en sådan där stadiumdänga där Ian styr tempot och svänget med sin baskagge. Låten inleds med väldigt rakt stamp och sedan kommer det där lite gubbiga riffandet om jag kommit på mig själv att gilla väldigt mycket. Trots att texten är lite halvmesig så gillar jag den. Det svänger ju!
7/10

Mercy You Mercy Me

Ytterligare ett sådant där klassiskt Norum-riff (som kanske mest låter som en mix mellan Jimmy Page och Gary Moore) och det är återigen bra sväng. Jag vet inte varför men jag älskar bryggan i den här låten, och sedan är Michaelis simpla synthplink i refrängen snyggt. Också en rätt så gubbig låt, men det är ju så skönt!
7/10

Bring It All Home

Skivans enda regelrätta ballad. Den här användes som outro på bandets konserter under turnéerna och jag tycker att den är rätt schysst. Michaeli på piano höjer stämningen mycket och låten är positiv och tackar konsertbesökarna för tiden man haft tillsammans. Det är kanske inte någon speciell låt men snygg avslutning.
6/10

[divider] Bortom musiken [/divider]

Produktion
Kevin Shirley har verkligen fått till den där blueskänslan på produktionen utan att förlora den moderna touchen. Produktionen är varken positiv eller negativ, utan Bag of Bones låter helt klart bra.

Omslag och design
Helt klart det mest intressanta omslaget bandet någonsin haft. Klarar du av att hitta skivans samtliga låttitlar? Det snyggaste vet jag inte, men tillsammans med omslaget till Secret Society så är de här kanske de designmässigt snyggaste i min ögon. Vinylskivans konvolut är snyggt som sig bör men det är inget så står ut från andra skivor.

← Föregående inlägg

Nästa inlägg →

1 kommentar

  1. Bag of bones är enl. Joey ett ’Touring band album’ dvs att många av låtarna skrev under turnén. Titellåten är bäst och borde ha varit singel no. 2 i stället för ’fifebox mem det finns några höjdare till.

    Har dock lite svårt för produktionen, tycker att ljudet är för hårt och mixen känns grötig. Svårt att sätta fingret exakt vad det är men jag blir trött i öronen av att lyssna på den här plattan.

    Japanpressen kom med ett bonusspår ’Beautiful Disaster’, helt ok låt men passar där den är då den inte riktigt passar in i helheten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Visa min senaste bloggpost

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.