Mike Porcaro, basist i legendariska bandet Toto, avled natten till igår amerikansk tid. Jag är inte världens största Toto-fan, men jag tycker att bandet har några bra låtar. Mina favoritlåtar kommer de flesta från tiden innan Mike tillhörde bandet, eller 1990-talet. Men det går inte att undkomma det tuffa i att tre bröder, samtliga otroligt duktiga musiker, lirade tillsammans i ett riktigt kompetent band.

Mike Porcaro anslöt sig till bandet först inför Isolation (1984) som också var den första skivan med Fergie Frederiksen (som gick bort för drygt ett år sedan). På Isolation finns en av mina favoritlåtar, Carmen, men annars är det inte ett album som gick vidare bra när det släpptes. Inte ens på dess efterföljande världsturné spelades det många låtar från den.

Bror Jeff går bort 1992

På efterföljande skivan Fahrenheit (1986) gör Mike ett större avtryck, men jag undrar om det ändå inte är på 90-talsskivorna Kingdom of Desire (1992) och Tambu (1995) som han imponerar på mig allra mest. Eller så beror det på att det var då som jag hörde Toto första gången. Kort efter det att Kingdom of Desire spelats in avled Jeff Porcaro.

Mike Porcaro slutade att spela med Toto omkring 2007 efter det att han inte längre kunde spela bas p g a bortdomnade fingrar. På söndag morgon, svensk tid, avled han i sitt hem efter att ha kämpat emot ALS (Lou Gehrig’s sjukdom).

Det fräckaste ögonblicket Mike Porcaro medverkat i

Det musikaliskt absolut fräckaste Mike Porcaro medverkat, i min mening, är låten It’s Never Too Late med Janne Schaffer. Allting började med att Janne fick chansen att spela in en platta Earmeal (1978) i USA. När han kommer dit så får Janne frågan om vilka musiker han vill spela med. Janne nämner några svenska musiker samt Jeff Porcaro. Det visar sig att det är svårare än väntat att ordna de svenska musikerna varpå Jeff ringer sina bröder Mike (bas) och Steve (keyboard) men det behövs till musiker på slagverk varför även pappa Joe kallas in. Så på It’s Never Too Late är hela musikerfamiljen Porcaro samlad. Trots att de spelat på flera tusen låtar så är det inte ofta de gjort det tillsammans.

Mike Porcaro, vila i frid! Hälsa Jeff!

I will surrender my heart to the sky
Oh our love doesn’t end here
It lives forever on the wings of time

Det här inlägget är det första inlägget i en artikelserie där jag hyllar artister som på något sätt passerat mitt musikaliska liv.