Låt #8: Khemmis – Serpentine

Khemmis är tillsammans med tidigare recenserade Crypt Sermon mina två doom metal-upptäckter det här året. Khemmis släppte sin debutskiva Absolution hos 20 Buck Spin i somras och när jag fick nys om den i augusti var jag eld och lågor. Bandet spelar en doom metal som är någonstans i gränslandet mellan Pallbearer och klassisk heavy metal. Det är mer traditionell doom metal än modern doom, även om den låter väldigt modern.

Syndernas förlåtelse

Skivans texter belyser ämnen som depression, självmord och övergrepp. Man kommer från en bakgrund med erfarenhet av dessa områden. Skivans titel Absolution är den engelska teologiska termen för vad vi kallar syndaförlåtelse. Enligt bandet är det vad man har genomgått under inspelningen av sin debutskiva så titeln är väldigt passande.

Khemmis – En mix av doom metal, Iron Maiden och Thin Lizzy

Det som fångade mig först var gitarrtonen. Det är en perfekt avvägning av tydlighet, fuzz och tyngd. Och sedan har vi den här storslagna känslan av klassisk episk doom metal. Den är fantastisk! Som i dagens låt Serpentine när det går undan så går det inte att sitta still, man måste headbanga och spela luftgitarr. Tyvärr kommer det inte lite aggressiv sång som stör upplevelsen (i det här fallet) en aning, men så kommer det ett magnifikt solo som därefter återgår till huvudriffet.

Serpentine med Khemmis är nog min favoritstund det här musikåret. Eller är det Burden of Sin? Eller kanske The Bereaved?

Spellista: AFJ Adventskalender 2015

Bandinformation

← Föregående inlägg

Nästa inlägg →

6 kommentarer

  1. Mycket bra grejer det där!

    • Jarno Lauronen

      Ja verkligen! Spelade albumet hela gårdagskvällen och festen fortsätter på jobbet idag. :)

  2. Då är jag inte ensam om att ha blivit lite kär i Khemmis i och med ”Absolution”. Riktigt fet platta.

  3. Sista låten är så jävla episk att jag blir tårögd.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Visa min senaste bloggpost

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.