TorsdagsThrash: Anacrusis – Division

Anacrusis är inte något stort band idag och de blev inte heller det under första delen av sin livstid. Däremot menar många som lyssnade på bandet under sena hälften av 1980-talet och början av 1990-talet att bandet var otroligt nydanande. Från att i bandets begynnelse ha spelat klassisk thrash metal inkorporerade med progressiv metal. På Screams and Whispers som är min favorit av bandets skivor går man kanske mer bort från sin thrash metal än tidigare men visst finns där fortfarande några drag kvar.

Anacrusis – St. Lous bästa band någonsin

Anacrusis bildades 1986 i St. Louis, Missouri, USA. Ganska snabbt började man spela in demoskivor och 1987 fick man sin demo Annihilation Complete framröstad till årets bästa demo av tidningen Metal Forces. Tack vare den framgången fick man ett skivkontrakt med ett brittiskt bolag, Active Records och släppte Suffering Hour (1987). Tyvärr fick man inte något amerikanskt skivkontrakt samtidigt vilket gjorde vissa medlemmar rastlösa och lämnade bandet.

Under tiden turnerade man med crossover-banet D.R.I. och emellanåt tillsammans med death metal-pionjärerna Death. Spelningarna med Death var framgångsrika vilket så småningom resulterade i att man skrev kontrakt med Metal Blade Records. Första skivan man släppte där var Manic Impressions och släpptes 1991.

En resa mot mer progressiv metal

1993 släpper man dock sitt magnum opus; Screams and Whispers.  Borta från de tidigare skivorna är fokusen på att allt ska gå undan. Istället inför man en dynamik och har med fler midtempolåtar samtidigt som man satsar på atmosfär. Division som är dagens thrash-låt är kanske den låt som har kvar flest thrashinfluenser men samtidigt är det en låt som också förklarar att 80-talet är över. Visst är riffet väldigt mycket influerat från Pantera men på den tiden var det nog svårt för ett amerikanskt band som spelar hård musik att inte influeras av Texasbandet.

Så den som är väldigt intresserad av hård musik från det amerikanska 90-talet kommer nog att gilla Anacrusis. Den som är intresserad av amerikansk progressiv metal kommer nog göra detsamma. Men är man mer intresserad av den progressiva sidan av Anacrusis bör man nog istället kolla in skivan Manic Impressions (@ Spotify).

TORSDAGSTHRASH @ SPOTIFY

Anacrusis @ Facebook

Anacrusis @ Spotify

Anacrusis @ YouTube

← Föregående inlägg

Nästa inlägg →

1 kommentar

  1. Fan vad längesedan det var jag lyssnade på Anacrusis. Får se om jag orkar rota fram Manic Impressions och Screams and whispers vid tillfälle.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Visa min senaste bloggpost

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.