Skraeckoedlan är ett band som det senaste året rönt mycket framgångar med sin andra skiva Sagor. Debuten Äppelträdet kom 2011 och spelades otroligt mycket i min stereo. Jag gillade den såpass mycket att jag tyckte att det var en av det årets bästa skivor. Redan då ville jag uppleva bandet på scen och det är något som jag fortfarande vill göra då jag missat varje tillfälle jag haft. Bandet är just nu ute på en längre Europaturné och inför den skickade jag lite frågor till bandet.

Ni släppte er andra skiva ”Sagor” förra året. Hur har mottagandet av den varit?

Det har varit överväldigande bra! Det är alltid nervöst när andra ska tycka till om ens verk. Speciellt då Sagor kom ut 4 år efter Äppelträdet, men folk verkar ha överseende med den långa väntetiden och all feedback har hittills bara varit positiv.

Det tog lite tid att få ut skivan. Berodde det på att ni ändrade arbetssätt eller att ni inte var riktigt nöjda med det initiala materialet?

Det har mest med arbetssättet att göra. Processen den här gången var mycket friare än tidigare. Istället för att göra klart allt under en förutbestämd tidsperiod så har vi låtit arbetet ta den tid vi känt att det förtjänat. Vi har till skillnad från tidigare jobbat med flera olika personer och i flera olika studios varpå processen ständigt fått nytt liv. Sedan lade vi ett helt år på bara mixningen av skivan.

Vad har ni gjort sedan ni släppte Sagor?

Vi har jobbat på lite nytt material, promotat skivan, spelat in musikvideo och lite allt möjligt. Framförallt har vi giggat.

Ni har precis påbörjat en Europasväng med ett gig i Stockholm och ett i Norrköping. Hur har mottagandet varit?

Europasvängen har börjat lysande, i Stockholm var det fullt och Norrköping går alltid bra, det är ju trots allt bandets hemstad. I skrivande stund åker vi mot Hamburg efter ett lyckat måndagsgig i Malmö.

Är det första gången som ni är iväg på en europasväng med bandet? Om inte, ser ni fram emot att besöka något specifikt ställe?

Vi har gjort en Europasväng förut, dock inte lika lång som denna. Belgien har vi aldrig spelat i förut så där känns det extra roligt att få sprida vår rock. Vi spelade i England i höstas och det ska bli spännande att försöka bygga vidare på det goda mottagandet vi fick den gången.

Ni har med er Snowy Dunes. Vad är det bästa med den här uppställningen?

Vi är goda vänner sedan länge så det går lätt att resa tillsammans och vi lär inte bli alltför trötta på varandra. Sedan så passar vår musik väldigt bra ihop. Det är olika genrer men inom samma musikfamilj, vilket brukar vara mer intressant att lyssna på än två identiska band.

AFJ har inte riktigt lika många läsare utanför Sverige, som i landet, men de är några hundra. Varför bör de uppleva er och Snowy Dunes på scen?

Båda banden spelar musik som bör upplevas live, det blir en annan tyngd än på skiva. Det är också musik som har utrymme för improvisation så konserterna blir väldigt levande processer där publiken är mycket involverad. Vi kommer också att testa lite nytt material som inte finns inspelat.

Framtiden då, hur ser den ut efter turnén? Har ni redan låtar färdiga för nytt album, eller blir det att koncentrera sig på sommarspelningar?

Vi kommer till största delen att sätta oss in i en ny skrivprocess. Vi har en hel del material att jobba med och ska skriva nya koncept och teman inför nästa platta.

Slutligen, hur kommer scenshowen att se ut när ni om 15 år är ute och turnerar med ”Sagor: En rockopera i tre delar”?

Om 15 år spelar vi endast på en scen. Ett monsterlandskap där jordens, havens och skyarnas väsen samlas för att spela ut sagorna som våra riff berättar.

SKRAECKOEDLAN @ FACEBOOK

SKRAECKOEDLAN OFFICIELLA HEMSIDA