Det svenska rockbandet Hellsingland Underground har jag en liten svaghet inför. Deras läckra nordliga sydstatsrock är både bra och snygg. Det är länge sedan jag skrev om bandet för första gången. Då i december 2012 handlade det om bandets bästa låt någonsin They All Grew Old While I Grew Young. Nu har vi nyligen skrivit 2016 och Hellsingland Underground är aktuella med en ny skiva Understanding Gravity i april.

För drygt en månad sedan släppte bandet skivans första video Earth’s Gonna Shake. En video som visar bilder från krig och andra hemskheter men även dansanta sommarminnen. För att ta reda lite mer om vad låten och videon handlar om tog jag ett snack med sångaren, låtskrivaren och videoproducenten Charlie Granberg.

Skulle du kunna berätta lite vad låten och videon handlar om?

– Det är en av de där texterna där jag försökt säga typ allt, i en och samma låt. Ibland blir det så. Man försöker trycka in allt man känner, och beskriva vem man är och vart man står just nu, på en gång. Men det genomgående temat är väl att allt förändras hela tiden och att man inte kan vara säker på någonting förutom utom att solen går upp och ned. Videon är också en slags summering av bandet de senaste åren. Den innehåller en massa klipp från turnéer i Spanien, Tyskland, Frankrike och Sverige. Plus lite som jag filmat själv här i Ljusdal.

Varför ni valde just Earth’s Gonna Shake som er första singel/video?

– Den kändes bara så jävla rätt. Väldigt mycket Hellsingland Underground liksom. Kanske inte den låt som sticker ut mest på plattan eller har störst chans att spelas i radio, men vi orkar inte tänka på sånt. Vi går bara på magkänslan. Och skivbolaget lät oss bestämma singel själva, avslutar Charlie.

Att ett litet och relativt okänt band från Ljusdal år 2016 skulle fundera kring radiospelningar eller topplistor vore så klart en överraskning. Däremot tror jag inte att steget från ett antal YouTube-spelningar till mer radiotid skulle vara så stort för Earth’s Gonna Shake. Låten har den där sköna sommarkänslan som mycket svensk rotrock brukar få till. Det är lugnt; snart är vintern över och solen och sommaren är här. Men inte ens Sveriges Radio bryr sig om rockmusik längre.

Hellsingland Underground släpper Understanding Gravity den 1:a april. Man passar även på att fylla 10 år som band under 2016.

Hellsingland Undergrounds officiella hemsida

Hellsingland Underground @ Facebook